3min Devices

Microsoft onthult Origami geheimen

Zoals aangekondigd op de website Origamiproject.com heeft Microsoft vandaag haar Origami project uit de doeken gedaan. Echt geheim was het echter niet meer, nadat er duidelijk was geworden dat het om portable PC’s met een versie van Windows XP ging.

Onder het Origami project zullen een groot aantal nieuwe apparaten uitkomen die een kruising zijn tussen een laptop en de gekende PDA varianten. Microsoft hoopt met de Origami producten een compleet nieuwe markt aan te kunnen boren.

Dat de apparaten door het leven zullen gaan als Ultra Mobile PC’s, kortweg UMPC’s, was ook al bekend geworden, doordat Intel een aantal van de modellen op haar Intel Developer Forum liet zien.
Duidelijk is nu dat ook Samsung, Asustek en the Founder Group de eerste drie UMPC’s modellen voor hun rekening zullen gaan nemen, waarbij Samsungs model al in April in de schappen zal liggen.

Microsoft onthult Origami geheimen
Samsung’s UMPC model

Microsoft onthult Origami geheimen
Asusteks UMPC model

Microsoft onthult Origami geheimen
The Founders UMPC model

"Het is een ultra mobiele computer die functionaliteiten van diverse andere apparaten combineert," aldus David Steel van Samsung op de CeBIT in Hannover. Samsung positioneert de UMPC als een handheld organizer, portabel muziekspeler, mobiele televisie, handheld spelcomputer en notebook PC. Het bedrijf denkt dat het concept een stuk succesvoller zal zijn dan de Tablet PC’s die alweer een tijdje op de markt zijn.

Het sterkste punt van de UMPC ten opzichte van de Tablet PC, is volgens Samsung de grote mobiliteit en de mogelijkheden om verbindingen te leggen met bijvoorbeeld het internet.
Ook Microsoft heeft hoge verwachtingen van het Origami concept en liet bij monde van Bill Mitchell weten dat de UMPC’s binnen enkele jaren net zo gewoon worden als mobiele telefoons.

Microsoft onthult Origami geheimen
UMPC’s krijgen een speciale interface waarmee
snel applicaties gestart kunnen worden

Ook liet Microsoft weten met de UMPC’s een hele nieuwe categorie apparaten te willen opzetten en dus niet zozeer wil concurreren met een huidig product. Toen de eerste geruchten rond de Origami website opdoken, dachten sommigen dat Microsoft wilde gaan concurreren met Apple’s iPod of Sony’s PlayStation Portable.

De UMPC zullen dus niet direct concurreren met deze apparaten, maar door de diversiteit aan verschillende functionaliteiten hopen Microsoft en haar partners wel een hoop gadgetfans over te kunnen halen tot de aanschaf van een UMPC. UMPC’s kunnen namelijk worden voorzien van GPS systemen, digitale TV tuners en web camera’s.
Volgens Microsoft willen mensen ook steeds meer functionaliteit in één apparaat en dat is met de UMPC relatief eenvoudig.

Microsoft onthult Origami geheimen
Ook zonder de stylus moeten UMPC’s makkelijk te bedienen zijn.

Het grootste probleem met de UMPC’s is momenteel de batterijduur. De eerste modellen kunnen drie uur achtereen werken, maar Microsoft wil uiteindelijk apparaten hebben die een hele dag mee kunnen gaan. Volgens Microsoft moeten er daarom nog flinke investeringen in zowel hardware als software worden gedaan, maar als dat goed gaat, zal dat niet alleen in de batterijduur, maar ook in een goedkopere prijs resulteren.

Alhoewel de eerste modellen op een gemodificeerde versie van Windows XP Tablet PC edition zullen draaien, zullen latere modellen voorzien zijn van Windows Vista.
Meer over het Microsoft Origami project en de Ultra Mobile PC’s is te vinden op de site van Microsoft.

Bron:Reuters