Het OpenDocument Format (ODF) is als ISO standaard voor documenten uitgeroepen door ISO/IEC. ODF is hiermee de allereerste open standaard die een formaat voor documenten beschrijft. Er resten alleen nog wat formaliteiten die afgerond moeten worden voordat het echt zwart/wit op papier staat.

ODF kom je tegen in diverse applicaties waarvan OpenOffice.org/StarOffice toch wel de bekendste zijn.
Microsoft heeft geen ODF support in haar office suite verwerkt en is dit vooralsnog ook niet van plan. Als er genoeg animo is dan overweegt men om ODF support alsnog toe te voegen. Gelukkig is er een derde partij al een tijd bezig geweest met de ontwikkeling van een ODF-plugin die het mogelijk maakt om ODF bestanden te openen, bewerken en te bewaren in office versies tot en met Office 97. De plugin is echter net uit de testfase en zal als eerste worden getest in Massachusetts. Saillant detail: nog geen 7 uur voordat dit bekend werd vroeg Massachusetts om zo’n plugin.

Microsoft heeft echter ook nog een tegenhanger voor ODF, namelijk OpenXML, dat de weg tot ISO standaard nog aan het bewandelen is. Voor de open source community is het feit dat ODF eerder dan OpenXML een ISO standaard is dan ook een grote winst.

Al met al geen goed nieuws voor het Redmondse bedrijf.