2min

Tags in dit artikel

, ,

Naar verwachting zal Microsoft in het volgende jaar ondersteuning gaan bieden voor de ODF- en PDF-formaten in Microsoft Office 2007. Deze ondersteuning zal worden toegevoegd aan servicepack 2 voor die suite.

Het tweede servicepack zal waarschijnlijk in het midden van 2009 verschijnen en ondersteuning bieden voor ODF 1.1, PDF 1.5, PDF/A en Microsofts tegenhanger van Adobe’s PDF: XPS (XML Paper Specification). Tenminste, dat is wat een nog interne Microsoft-persuitgave, ingezien door IDG News Service, meldt.

Microsoft heeft in het verleden altijd software van derde partijen aangeprezen om ODF-documenten om te zetten naar Microsoft-formaten en vice versa. Vanwege de druk vanuit de industrie die ontstond door de vele boetes die Microsoft opgelegd kreeg van de Europese Commissie, heeft Microsoft toegezegd nu wel native ODF-ondersteuning te gaan bieden.

IBM, een criticus van Microsofts eigen open standaard, OOXML, en voorstander van de ODF-standaard, zegt de logische zet van Microsoft te ondersteunen, omdat er steeds meer interesse in ODF is en de suites die het formaat ondersteunen, net als zijn eigen Symphony-software, op dit moment in bètastadium.

Pamela Jones, een openstandaardenvoorvechter en tegenstander van Microsofts Open XML-formaat, zegt op haar Groklaw-blog dat ze niets van de ondersteuning van ODF in Microsoft Office heeft gehoord. "Maar ik zou blij zijn als het waar was," zei ze. Ook merkte zij op dat er nog steeds veel problemen zijn met Open XML, en het mooi zou zijn als Microsoft die ook meteen oplost.

In het verleden was Microsoft al van plan om PDF-ondersteuning standaard aan te gaan bieden in Microsoft Office 2007. Adobe stak daar echter in juni 2006 een stokje voor. Rond diezelfde tijd besloot Microsoft ook XPS-ondersteuning niet aan te gaan bieden. Sindsdien heeft Adobe PDF bij de ISO ingediend en versie 1.7 van dat formaat is erkend als ISO 3200-standaard.