2min

Als in december Google Chrome 71 uitkomt, brengt die versie van ’s werelds meest populaire browser een fijne nieuwe functie met zich mee. Chrome waarschuwt je voortaan, als een website probeert geld van je te vragen zonder dat je dat doorhebt. De maatregelen richten zich op mobiele betaaldiensten.

Bij mobiele betaaldiensten is vaak weinig meer nodig dan een telefoonnummer om geld te verdienen. Volgens Google komen miljoenen Chrome-gebruikers elke maand weer op websites waarop niet duidelijk gespecificeerd staat wat voor mobiele abonnementen ze afsluiten. Daar moet wat Google betreft verandering in komen.

Onveilige sites

Om te voorkomen dat Google sites als onveilig aanmerkt, moeten websites van te voren aanmerken hoeveel geld ze mogelijk van gebruikers vragen. Dat betekent dat er in elk geval duidelijk te zien moet zijn dat de sites geld vragen voor hun diensten. Sommige sites geven dat wel aan, maar maskeren de betaaldiensten door bijvoorbeeld een grijze tekst op een witte achtergrond te plaatsen.

Vandaar dat Google vanaf Chrome 71 onderstaande melding weergeeft, als een site onveilig lijkt te zijn. De webmaster ontvangt overigens een mail waarin staat dat de betaalpagina verbetering behoeft. Als de webmaster dan de nodige verbeteringen doorvoert, kan Google de waarschuwing weer weghalen.

Chrome 71 is een interessante release van de browser. Vanaf deze versie van de browser zijn advertenties die gebruikers misleiden niet langer te zien. Dat maakte Google enkele dagen geleden nog bekend. Toen schreef het dat advertenties die bijvoorbeeld verleiden tot het klikken, onverwacht gedrag vertonen of malware bevatten standaard niet meer te zien zijn.