De webbrowser Firefox heeft een nieuwe versie voor zowel desktop als Android uitgebracht. Firefox 64 wordt volgens maker Mozilla geleverd met een paar handige functies voor intensiever gebruik van tabbladen en extensies.

Gebruikers krijgen voortaan suggesties voor nieuwe en relevante Firefox-functies, -services en -extensies. Dit alles is gebaseerd op hoe een gebruiker het internet gebruikt. De functie werkt niet in de privémodus en zou ook niet zijn gebaseerd op de browsergeschiedenis.

Mozilla geeft als voorbeeld een aanbeveling voor de ‘Google Translate’-extensie wanneer de browser vaststelt dat er voortdurend gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke taaltool van Google. Voorlopig is de functie alleen beschikbaar voor Amerikaanse gebruikers en slechts voor drie extensies (naast Google Translate ook Facebook Container en Enhancer for YouTube).

Ook kan je voortaan meerdere tabbladen tegelijk selecteren om ze vervolgens samen te groeperen met als doel ze te verplaatsen, sluiten, bookmarken of vast te pinnen. Verder toont de taakmanager van Firefox voortaan ook het energieverbruik van individuele tabbladen, waardoor gebruikers van een laptop of Android-telefoon intensieve, energieslurpende browsertaken makkelijker kunnen ontdekken en elimineren.

Mozilla stelt verder dat Android-toestellen kunnen rekenen op een verbeterde scrollsnelheid, naast ook een aantal andere prestatiegerelateerde meetwaarden. Al zou er geen sprake zijn van nieuwe, baanbrekende technieken die zijn toegevoegd aan versie 64.

ARM-versie

Eerder deze maand kondigde Mozilla aan samen te werken met Qualcomm om de webbrowser te optimaliseren voor ARM-apparaten. Microsoft zou graag ARM-chips willen omarmen met Windows 10 en ondersteunt om die reden sinds kort ARM64-applicaties. Mozilla en Qualcomm werken intensief samen om webbrowser Firefox ARM-compatibel te maken in combinatie met Windows 10.

Gerelateerd: Mozilla: ‘Microsoft geeft Google meer controle over het internet’