Microsoft heet zijn portfolio met cloudoplossingen voor specifieke markten verder uitgebreid. Toegevoegd zijn onder meer oplossingen voor de financiële sector, de productiesector en de non-profitsector.

Met de speciale bundels wil de techgigant de adoptie van (public) clouddiensten in deze sectoren verder stimuleren. Hiermee volgt het een trend die al eerder is ingezet door concurrenten als Google en IBM.

De diensten omvatten een op de sector afgestemde selectie van diensten van Microsoft Azure, de productiviteitstools van Microsoft 365 en andere cloudgebaseerde diensten. Hier worden ook speciale connectors toegevoegd. Deze connectors moeten informatie delen tussen applicaties, datamodellen voor analytics en technische templates.

Drie nieuwe cloudbundels

Het gaat om specifieke cloudoplossingen voor een drietal sectoren. Microsoft Cloud for Financial Services richt zich speciaal op de financiële sector en beidt onder meer diverse juridische tools voor wet- en regelgeving en compliance voor de banksector. Ook moet de tool Loan Manager helpen bij het verstrekken van leningen.

Voor de productiesector biedt Microsoft Cloud for Manufacturing oplossingen simulatietoepassingen als digitale twins voor meer operationele efficiëntie. De cloudbundel is compatibel met bestaande industriële technologie en die van de OPC Foundation voor communicatieprocessen tussen industriële apparaten onderling.

Microsoft Cloud for Nonprofit, vanaf juni 2021 beschikbaar, richt zich op de non-profitsector en biedt tools om non-profitorganisaties te helpen met activiteiten als fundraising en het coördineren van vrijwilligers. Ook levert Microsoft binnen deze cloudbundel een zogenoemd ‘common datamodel’ waarmee non-profits de door hun werkzaamheden gegenereerde data kunnen organiseren.

Toevoeging aan overige bundels

De drie nu aangekondigde cloudbundels worden toegevoegd aan twee eerdere bundels van Microsoft: Microsoft Cloud for Retail en Microsoft Cloud for Healthcare. Voor deze laatste bundel zijn ook nog enkele updates uitgebracht, zoals het monitoren en het verlenen van zorg aan patiënten op afstand.