JetBrains brengt nieuwe IDE DataSpell, om datawetenschappers te helpen bij het bouwen van AI-modellen in Python en R.

JetBrains breidt diens integrated development environments (IDE’s) voor programmeertalen uit met eentje voor datawetenschappers die Python-code gebruiken om AI-modellen te maken.

“JetBrains DataSpell belooft een verbeterde ervaring in vergelijking met de traditionele Jupyter-notebooks, die door de meeste datawetenschappers gebruikt worden om code te schrijven en te beheren,” vertelde projectmanager Andrey Cheptsov aan VentureBeat.

JetBrains DataSpell moet het makkelijker maken om door gegevens te navigeren, zonder het schrijven van code in de weg te staan, zei hij. “Het stelt datawetenschappers ook in staat om te schakelen tussen Command-modus en Editor-modus, voor eenvoudigere manipulatie van cellen en hun inhoud.”

IDE voor Python, R, en meer

De nieuwe IDE van JetBrains vervangt Jupyter-notebooks niet zozeer als het ze uitbreidt, volgens Cheptsov. JetBrains DataSpell is compatibel met Jupyter-notebooks die op lokale machines draaien, evenals externe Jupyter-, JupyterHub- en JupyterLab-servers.

Verbeteringen omvatten intelligente coderingshulp voor Python, een kant-en-klare inhoudsopgave, folding tracebacks en interactieve tabellen. Celoutputs ondersteunen zowel Markdown- als JavaScript-formaten. JetBrains DataSpell ondersteunt Python-scripts naast aanvullende tools voor het manipuleren en visualiseren van statische en interactieve data.

Naast Python bevat JetBrains DataSpell basisondersteuning voor de R-programmeertaal. Ondersteuning voor andere datawetenschapstalen staat in de planning, belooft het bedrijf.