2min

JetBrains heeft generatieve AI-functionaliteit aan zijn IDE’s toegevoegd met de introductie van AI Assistant. Dit moet ontwikkelaars en programmeurs helpen vaak algemene en repetitieve taken in het applicatie-ontwikkelingsproces te automatiseren.

Met de komst van AI Assistant voor zijn IDE’s integreert JetBrains GenAI-ondersteuning in de basis van de workflows van eindgebruikers. Daarnaast biedt het AI-features die de code van gebruikers en de context daarvan dient te begrijpen.

De generatieve AI-assistent moet gebruikers helpen bij het automatiseren van allerlei algemene en repetitieve ontwikkelings- en programmeertaken. Hierdoor kunnen zij zich meer en beter concentreren op het ‘grotere geheel’, oftewel complexere taken binnen het ontwikkelproces.

AI Assistant heeft volgens JetBrains hiervoor een goed begrip van de code en de projectstructuur van zijn gebruikers, zodat het eenvoudig valt te gebruiken en goede resultaten oplevert.

Functionaliteit

Meer specifiek kunnen ontwikkelaars en programmeurs de generatieve AI-assistent gebruiken voor onder meer geautomatiseerde refactoring, multiline code completion, het uitleggen van de gemaakte code, het genereren van documentatie en het maken van code-testomgevingen.

Vanzelfsprekend heeft de generatieve AI-assistent ook een interactieve Chat-functionaliteit, waarbij gebruikers met prompts code kunnen schrijven, aanpassen of andere taken laten uitvoeren.

Een schermafbeelding van een code-editor in een donkere kamer.

Data-security en gebruikte AI-modellen

De JetBrains IDE’s leveren de AI Assistant alleen de meest noodzakelijke informatie over de code en projectstructuren van eindgebruikers. De DevOps-softwarespecialist geeft aan dat al deze data niet wordt gebruikt om de onderliggende modellen van de generatieve AI-oplossing verder te trainen.

Voor AI Assistant worden verschillende OpenAI-modellen en eigen AI-modellen gebruikt. Binnenkort komen er ook integraties met de LLM’s van Google is de bedoeling.

AI Assistant is nu als betaalde optie beschikbaar voor alle betaalde JetBrains IDE’s. Hiervoor moet dan wel een specifiek AI-abonnement worden afgenomen. Voor de beste werking beveelt JetBrains zijn 2023.3-versie van zijn IDE aan.

Lees ook: JetBrains introduceert stabiele versie Kotlin Multiplatform