2min

Tags in dit artikel

, ,

Psystar, bekend van de Mac-kloon OpenComputer – voorheen OpenMac – plaatste onlangs een filmpje op haar website waarin het toont hoe haar OpenComputers de besturingssystemen Mac OS X Leopard, Ubuntu 8.04 en Windows XP draaien.

Psystar kwam half april wereldwijd in het nieuws vanwege de Mac-kloon die het bedrijf aankondigde. De Mac-kloon zou Mac OS X Leopard draaien en net als een gewone pc volledig uitbreidbaar zijn. Bovendien zou Psystar het product voor 399 dollar leveren, een fors lagere prijs dan een originele Mac, aldus het bedrijf.

Niet lang daarna kwamen de eerste journalisten al met een vernietigend oordeel. Psystar was slechts een hoax en je moest er niet te veel van verwachten. Hoewel het er door verschillende constateringen alle schijn van had dat het een grote hoax was, kondigde het bedrijf afgelopen week aan dat het met de levering van haar OpenComputer was gestart.

Inmiddels heeft Psystar een filmpje – naar eigen zeggen gemaakt met Final Cut Pro onder Mac OS X Leopard – online gezet, waarin het laat zien hoe goed haar OpenComputer de drie besturingssystemen kan draaien. Het claimt met een GeForce 8600GT – optioneel verkrijgbaar – onder Mac OS X Leopard zelfs Quake 4 zonder problemen te kunnen draaien. Ook Ubuntu 8.04 en Windows XP Professional draaien volgens het bedrijf feilloos op de OpenComputer.

Apple heeft nog geen verklaring gegeven op het leveren van Mac OS X Leopard bij een niet-Apple computer, maar mogelijk is het bedrijf uit Cupertino wel een juridische procedure aan het voorbereiden. Hoewel de clausule in de End User License Agreement (EULA), die aangeeft dat Mac OS X alleen op een Mac gedraaid mag worden, juridisch twijfelachtig is, is de methode waarmee Mac OS X Leopard op een niet-Mac gedraaid kan worden mogelijk in strijd met de Digitial Millennium Copyright Act (DMCA). Hieraan tilt men in de Verenigde Staten, waar beide bedrijven gevestigd zijn, zeer zwaar.

Daarnaast is het onduidelijk of Psystar de werking van Mac OS X Leopard op een niet-Mac kan blijven garanderen. Apple heeft voldoende troeven in handen om Psystar tegen te werken. Zo kan het voor toekomstige updates een firmware-update verplicht stellen die niet-Mac-gebruikers niet kunnen installeren en dus de betreffende update ook niet kunnen installeren. Daarnaast is gebleken dat updates op zogenaamde ‘hackintoshes’ vrijwel altijd problemen veroorzaken, in het uiterste geval resulterend in een complete herinstallatie van het besturingssysteem.