3min

Tags in dit artikel

, , ,

Psystar, maker van de Mac-kloon OpenComputer – voorheen OpenMac, is deze week begonnen met de levering van haar product. Tevens heeft het bedrijf een nieuw kantoor in gebruik genomen. Na verschillende tegenslagen lijkt het bedrijf nu langzaam het vertrouwen van klanten terug te winnen.

Na de aankondiging van het product op 14 april, kreeg het destijds onbekende bedrijf nogal veel tegenslagen te verwerken. Haar website bleek opeens offline omdat het de massale toestroom van (potentiële) klanten niet aan kon en tot overmaat van ramp ontbond partner Powerpay – verantwoordelijk voor de betalingen – ook nog eens de samenwerking, waardoor de online store onbereikbaar werd. Ook zou Apple al op de eerste dag het bedrijf verzocht hebben de naam van de OpenMac te veranderen naar iets anders, hetgeen het bedrijf ook heeft gedaan.

Na verschillende onderzoeken van verscheidene journalisten werd vervolgens de integriteit van het bedrijf in twijfel getrokken. The Guardian-journalist Charles Arthur constateerde dat Psystar halsoverkop verhuisd was en gevestigd bleek op een niet-bestaande locatie. Alle constateringen bleken later slechts fouten te zijn. Psystar verklaarde een dag later al dat per ongeluk het verkeerde adres op de website geplaatst was en dat zij bezig was met een verhuizing. De verhuizing is inmiddels afgerond. Hoewel Psystar niet bekend was bij de Kamer van Koophandel in Florida bleek het volgens het Florida Department of State wel te bestaan.

Inmiddels heeft Psystar de eerste orders van de Open Computer verwerkt en verstuurd en krijgen de eerste gebruikers binnenkort hun Open Computer geleverd. Psystar lijkt de smaak te pakken gekregen te hebben, want op de website wordt al melding gemaakt van een sneller alternatief voor de Open Computer, de OpenPro, die uitgerust kan worden met Intel’s Quadcore-processors en ook geleverd kan worden met Windows XP, Vista of Ubuntu. Daarnaast geeft het bedrijf aan dat zij veel aanvragen gekregen hebben voor een draadloze-netwerkkaart in haar OpenComputer en daarom tegen het einde van deze week optioneel een draadloze-netwerkkaart bij haar computers kan leveren.

De Open Computer is te koop voor 399 dollar of 554 dollar wanneer Mac OS X Leopard gekozen wordt. De OpenPro daarentegen is te koop vanaf 999 dollar, waarvoor je een Intel Core 2 Duo E6750 krijgt die op 2,6 GHz draait. Ook standaard is 2GB werkgeheugen, een 750 GB 7200 RPM-harde schijf en een GeForce 8600GT met 512 MB geheugen. Hoewel het draaien van Mac OS X volgens de End User License Agreement (EULA) van het besturingssysteem op niet-Macs niet toegestaan is, heeft Apple nog altijd geen officiële verklaring gegeven. Psystar gaf eerder al aan dat het een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet zal zien.

Mogelijk bereidt Apple een gerechtelijke procedure wel voor, want hoewel de EULA misschien niet rechtsgeldig is, zou de hack om Leopard op een niet-Mac werkende te krijgen mogelijk de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) overtreden die in de Verenigde Staten nogal zwaar weegt. Apple houdt later vandaag een persconferentie waarin het de financiële resultaten voor het tweede financiële kwartaal zal presenteren. Mogelijk zal Apple hier ook ingaan op de Open Computer.