Het ontwikkelteam van Firefox 3 maakte afgelopen zaterdag bekend dat de eerste (en mogelijk enige) release candidate (RC) voor Firefox 3 ‘code complete’ is, wat inhoudt dat alle openstaande bugs opgelost en verwerkt zijn.

Firefox 3 is hiermee zo goed als af. Het heeft sinds de vijfde bèta nog ruim een maand geduurd voor deze status bereikt werd en men is terecht trots dat ’t nu toch eindelijk zover is. In totaal werden er meer dan tienduizend bugs gefixt in de aanloop naar Firefox 3 RC1. Gisteren is men begonnen met het maken van de testbuilds voor de RC en werd tevens begonnen met het testen van de RC dat gezien de omvang zeker twee tot drie weken zal gaan duren.

Als alles volgens plan verloopt en er geen kritieke of omvangrijke problemen meer boven water komen dan zal de RC tegen het einde van deze maand aan het publiek vrijgegeven worden. In tegenstelling tot de voorgaande vijf bèta’s is de RC juist wel bedoeld voor iedereen en daarom zal Mozilla haar website ook gelijktijdig met de RC aanpassen.

Als er tijdens en na de RC geen nieuwe ‘showstoppers’ boven komen drijven dan zal deze eerste RC tevens de laatste zijn en maakt men zich vervolgens op voor een wereldwijde release van Firefox 3 in juni. Hierbij hoort een uitgebreide reclame- en promotiecampagne waarvan we te zijner tijd ook bericht zullen krijgen.

Geïnteresseerden kunnen de gang van zaken rondom de release candidate hier volgen. Testbuilds voor de release candidate zijn daarnaast hier te downloaden, maar let op dat deze stabiliteitsproblemen kunnen vertonen.