2min

Tags in dit artikel

, ,

Programmeertaal Rust heeft een update gekregen naar versie 1.58. De update brengt nieuwe functionaliteit en wil aan de toegankelijkheid werken. De release draagt ook bij aan de steeds verder gaande ondersteuning van de programmeertaal door de Linux-kernel.

Rust, ondersteund door Google, heeft met de stable-versie 1.58 weer een hoop verbeteringen en functionaliteit gekregen. De meeste aanpassingen zijn doorgevoerd aan de compiler. Onder meer heeft de Rust-compiler nu ‘geleerd’ hoe het met zogenoemde LLVM control flow-integriteit en het LLVM coverage mapping-formaat v5 en v6 moet omgaan. Ook heeft de compiler nu een optie om release binaries weg te halen van debug-symbolen en laat het LLVM optimalisatie-opmerkingen zien, wanneer deze functie is aangezet.

De package manager van Rust, Cargo, heeft een update gekregen met een nieuw metadata-veld voor de minst ondersteunde Rust-versie. Dit is volgens de ontwikkelaars handig voor het doorgeven van informatie naar andere tooling. Ook is een message-format toegevoegd voor het install-commando. De feature curl heeft een update gekregen naar versie 7.80 voor het gegarandeerd ondersteunen van OpenSSL 3.

Verbeteringen aan macro’s

Daarnaast zijn de macros voor text formatting aangepast. Nieuwe gebruikers van Rust krijgen vaak snel met deze macros te maken en deze zijn nu door de ontwikkelaars van de programmeertaal versimpeld. In versie 1.58 zijn zogenoemde ‘implicit named arguments’ voor macros geïntroduceerd. Hierdoor kunnen ontwikkelaars straks betere code schrijven en de leesbaarheid van de code verbeteren. Ook wordt de type-conversietool Unsize nu anders gebruikt.

Rust en Linux

Een belangrijke ontwikkeling rondom Rust versie 1.58 is verder uitgebreidere ondersteuning door Linux. De ontwikkelaars van de Linux-kernel zijn vanwege de steeds grotere populariteit van Rust, zoals onder StackOverflow-gebruikers, aan het onderzoeken of de programmeertaal al tweede taal kan worden ondersteund. Ongeveer tegelijkertijd met de release van Rust 1.58 zijn voor de Linux-kernel een serie patches uitgebracht. Deze patches bieden onder meer ondersteuning van Rust 1.58, zoals automatische detectie van handige Rust toolchains en verschillende build system- en documentatieverbeteringen.

Meer ondersteuning van Rust voor Linux wordt in de volgende versies van de programmeertaal verwacht. Rust-versies 1.59 en 1.60 zijn inmiddels in ontwikkeling.