1 min

Onlangs is Rust 1.70.0 uitgebracht. De nieuwe versie beschikt over features voor meer stabiliteit.

In de nieuwe versie geven de ontwikkelaars van de programmeertaal aan dat de belangrijkste update is dat het zogenoemde ‘sparse-protocol’ voor het lezen van ‘crates.io index’ nu standaard is geactiveerd. Het gebruik van het betreffende protocol moet ervoor zorgen dat het verkrijgen van informatie uit de index duidelijke prestatieverbeteringen oplevert.

Wel geven de Rust-ontwikkelaars aan dat door deze nieuwe feature het pad naar de crate cache verandert, waardoor dependencies opnieuw moeten worden gedownload.

Twee nieuwe types en IsTerminal-feature

Een andere feature-update omvat twee nieuwe types voor het initialiseren van gedeelde data: OnceCell en OnceLock. De nieuwe types kunnen overal worden gebruikt waar ‘immediate construction’ niet een gewenst gedrag is. De stabiele nieuwe types vervangen ook eerder gebruikte crates als ‘lazy_static’ en ‘once-cell’.

Daarnaast wordt ook de feature IsTerminal geïntroduceerd. Dit zorgt met de methode ‘is-terminal’ ervoor te beslissen of een bepaalde file descriptor of handle een terminal of zogenoemde ‘TTY’ vertegenwoordigt. Ook hiervoor was er al een crate-functionaliteit beschikbaar, maar deze feature is nu direct in de programmeercode ingebouwd.

Overige nieuwe features

Ook is het nu ook mogelijk debug-niveaus te benoemen en staat de versie niet langer onstabiele testversies toe. Hierdoor is het niet meer mogelijk verschillende niet-stabiele opties te kiezen voor de command line.

Verder beschikt Rust v1.70.0 nu over 37 nieuwe stabiele API’s.

Tip: Tools voor Unix-like opdrachtregel herschreven in Rust