Abonneer je gratis op Techzine!

In navolging op de inmiddels zeer bekende Mac-kloonbouwer Psystar uit de Verenigde Staten, krijgen we nu ook te maken met een Mac-kloon vanaf het Europese vasteland, onder de naam PearC – Der PC mit Mac OS X.

HyperMegaNet UG is vanuit Duitsland begonnen met de verkoop van de PearC-lijn waarop Mac OS X Leopard, Vista of XP voorgeïnstalleerd kunnen worden. De PearC is er in drie verschillende varianten: de Starter, Advanced en Professional. Deze variëren in prijs van zo’n 500 tot bijna 1500 euro.

De Starter- en Advanced-varianten van de PearC beschikken beide over een dualcore-processor, maar de advanced-variant is eveneens uitbreidbaar naar een quadcore-processor en een krachtigere videokaart. De Professional-variant heeft standaard Intels i7-processor aan boord en biedt daarnaast de mogelijkheid om te upgraden naar de 3,2 GHz Extreme Edition. Verder behoort ook een NVIDIA 9800GTX met 2 GB geheugen tot de standaarduitrusting van deze duurste en tevens meest krachtige Mac-kloon tot nu toe.

Standaard heeft de Starter 2 GB geheugen aan boord, maar voor slechts 40 euro extra kan dit verdubbeld worden naar 4 GB werkgeheugen. Dit is veel goedkoper dan dezelfde upgrade voor MacBooks, die in de Apple Store 140 euro kost. Ook kunnen alle modellen, net als echte Macs, uitgerust worden met draadloos internet, FireWire en Bluetooth. Alleen de duurdere varianten hebben optioneel een tweede harde schijf, BluRay-brander en FireWire 800-ondersteuning.

De laatste tijd staat de legaliteit van het installeren van Mac OS X op een gewone PC nogal ter discussie. Apple is van mening dat dit het intellectueel eigendom schendt en volgens de Mac-kloonbouwers doen zij helemaal niets verkeerd. Ook de Duitse fabrikant is van mening dat zij niets verkeerd doet omdat het volgens de Duitse wet niet verboden is om Mac OS X voorgeïnstalleerd op een PC te leveren.