min

Tags in dit artikel

, ,

In navolging op de Mac-kloon van Psystar vorige maand, duiken op eBay nu ook zelfgebouwde Mac-klonen op. Deze Mac-kloon verschilt qua hardware slechts weinig van de originele Mac-kloon van Psystar, wel is de prijs beduidend hoger.

‘Wat zij kunnen, kan ik ook’, zal eBay-gebruiker chris555 vermoedelijk gedacht hebben. Hij biedt op eBay een zelfgebouwde computer aan met daarop naar eigen zeggen een legale versie van Mac OS X 10.5 voorgeïnstalleerd. ‘Draai het prijzenwinnende Mac OS X 10.5 op deze zelfgemaakte computer voor slechts een fractie van de prijs van een echte Mac’, zo luidt de marketingtekst op eBay. De Mac-kloon kost slechts 549 dollar en is daarmee inderdaad iets goedkoper dan de goedkoopste Mac Mini.

Qua hardware verschilt deze Mac-kloon slechts weinig van een echte Mac, hoewel de vraag rest waarmee het vergelijkbaar is. Volgens chris555 behoort het systeem tot de Mac Mini’s. Het systeem uitgevoerd in een zwarte of zilveren casing bevat een 2,4 GHz Intel Core 2 Duo-processor, 2 GB werkgeheugen, een 250 GB harde schijf, Intel integrated graphics, een dvd-brander, gigabit ethernet en drie usb-poorten. Ook verschilt de hardware weinig van de commerciële Mac-kloon van Psystar, die voor 499 dollar in het bezit kwam van Gizmodo-lezer Patrick.

Hoewel het voor de meeste mensen interessant kan zijn om een goedkope Mac-ervaring te ervaren, kleven er wel wat haken en ogen aan. Ten eerste is de ondersteuning slechts zeer minimaal en via eBay gekochte Mac-klonen hoef je natuurlijk al helemaal geen ondersteuning van Apple op te verwachten. Apple geeft sowieso geen ondersteuning op het besturingssysteem in combinatie met de niet-toegestane hardware. Naar verluidt zijn beveiligingsupdates en dergelijke wel gewoon te installeren, maar zorgen grote updates als de aankomende 10.5.3-update doorgaans voor grote problemen.

Apple heeft nog altijd niks van zich laten horen omtrent de verkoop van Mac OS X in combinatie met niet-gecertificeerde Apple-systemen. Volgens de EULA is dit niet toegestaan, maar gezien de verminderde rechtsgeldigheid van de EULA levert dat vermoedelijk weinig problemen op voor Psystar en co. Mogelijk beraadt Apple zich wel op juridische stappen tegen Psystar en andere verkopers van Mac-klonen.