1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Linux exFAT Programs 1.2 is nu beschikbaar. De nieuwe versie maakt het mogelijk om corrupte bestandssystemen te repareren.

Het exFAT-bestandssysteem is de opvolger van FAT32. exFAT wordt door Microsoft ontwikkeld en toegepast in Windows voor diverse opslagapparaten, waaronder SD-kaarten en USB-sticks.

exFAT is de reden waarom honderden miljoenen opslagapparaten probleemloos werken wanneer je ze op een laptop, camera of auto aansluit. exFAT is onder andere opgenomen in de SDXC- en SDUC-specificaties voor SD-kaarten.

Linux ondersteunt een driver voor exFAT. De software wordt regelmatig verwerkt in nieuwe kernelversies. Linux exFAT Programs 1.2 is sinds kort beschikbaar voor user-space exFAT-programma’s.

Bestandssystemen repareren

Het exFAT-systeem ondersteunt schijven tot 128PB. De maximale aanbeloven capaciteit bedraagt 512TB. Dit is een enorme verhoging ten opzichte van vorige FAT-versies. Het is logischerwijs belangrijk om de opgeslagen gegevens te beveiligen. Dat is precies waar de tools van ‘exfatprogs‘ in voorzien.

exfatprogs biedt diverse hulpprogramma’s voor interacties met het het bestandssysteem. De nieuwste versie (1.2) introduceert een fsck.exfat command om schade te herstellen.

Met de nieuwe versie kan fsck.exfat het bestandssysteem repareren op kaarten voor PC’s, camera’s, telefoons en andere apparaten. De fsck.exfat command herstelt bijvoorbeeld beschadigde entry sets en roots. In eerdere versies controleerde fsck.exfat uitsluitend op inconsistenties. Inmiddels maakt de command reparaties mogelijk.

Tip: Ubuntu 22.10 wint terrein als besturingssysteem voor IoT-apparaten