2min

De Open Infrastructure Foundation brengt StarlingX 8.0 uit. De versie richt zich op stabiliteit, schaalbaarheid, ondersteuning voor RAN en edge computing.

Het open-source initiatief biedt gebruikers, waaronder telecomoperators, de mogelijkheid gedistribueerde cloudgebaseerde edge-omgevingen op te zetten met behulp van een stack infrastructuursoftware. Het platform combineert hiervoor de technologie van Ceph, OpenStack en Kubernetes in een enkel platform.

Vooral biedt het softwareplatform een lage latency, waardoor deze geschikt is voor het gebruik en beheer van applicaties die zo min mogelijk latency vereisen. Daarnaast zorgt het platform ervoor dat edge-implementaties makkelijk schaalbaar zijn voor directe productietoepassingen.

Functionaliteit in release 8.0

Versie 8.0 voegt nieuwe functionaliteit toe. Een belangrijke ontwikkeling is dat de onderliggende Linux-distributie nu veranderd is van CentOS naar Debian. Dit moet de stabiliteit, de configureerbaarheid en diverse Radio Access Network (RAN)-diensten ten goede komen, is de gedachte.

Het platform draait op een enkele CPU-core, waardoor de overige CPU-cores op de servers in uitrolsituaties voor workloads worden gereserveerd. Daarnaast biedt het StarlingX 8.0-platform ondersteuning voor OpenRAN-interfaces en verbeteringen in de ondersteuning van Precision Time Protocol (PTP) en accelerators.

Overige verbeteringen

Vanzelfsprekend is de ondersteuning voor de lage latency en de vereisten voor gedistribueerde cloudomgevingen voor edge- en IoT-toepassingen verder uitgebreid. Denk hierbij aan de laatste versies van Kubernetes, de integratie van SSH met remote Windows Active Directory, het verbeteren van de backup- en restorefunctionaliteit, ondersteuning voor Kubernetes Custom Configuration en het implementeren van RBAC-verbeteringen voor de StarlingX API’s en CLI’s.

Versie 8.0 van het platform kan nu worden gedownload.

Tip: OpenInfra Summit: Heeft OpenStack nog toekomst?