2min

AWS heeft Amazon Linux 2023 geïntroduceerd. De versie van het open-source besturingssysteem moet gebruikers langdurige ondersteuning bieden, alsmede een hogere veiligheidsstandaard, een voorspelbare levenscyclus en een consistent updatebeleid.

Met de introductie van Amazon Linux 2023 wil de techgigant niet alleen meer LTS-ondersteuning, maar ook meer security, een duidelijkere lifecycle en een beter updatebeleid bieden.

Op het gebied van security biedt de Linux-distributie vooraf geconfigureerde security policies. Hiermee wordt het voor beheerders makkelijker bepaalde gemeenschappelijke (security) guidelines te implementeren.

De specifieke policies kunnen worden geconfigureerd op startmoment of voor run time. Ook heeft de Linux kernel in deze release meer standaard aangezette ‘hardening features’ gekregen.

Lifecycle updates

Voor het beter beheren en plannen van de lifecycle van het besturingssysteem krijgt Amazon Linux vanaf versie 2023 nieuwe voorwaarden. Vanaf deze versie komt er iedere twee jaar een nieuwe grote versie van Amazon Linux beschikbaar. Denk aan verbeteringen op het gebied van de kernel, de toolchain, Glib C, OpenSSL en andere systeemlibraries en tools.

Ook komen er ieder kwartaal kleinere updates uit. Deze ‘minor’ updates omvatten bijvoorbeeld security updates, bug fixes en nieuwe features en packages. Iedere kleinere versie is eigenlijk een cumulatieve update van de verschillende updates.

Deze kwartaalupdates bevatten bijvoorbeeld de laatste language runtimes als Python of Java, maar ook andere populaire software als Red Hat Ansible en Docker. Verder worden ook security updates beschikbaar gesteld, zodra deze uitkomen.

Iedere grote versie, waaronder v2023, krijgt een LTS-ondersteuning van vijf jaar. Na de gebruikelijke standaardondersteuning van twee jaar, krijgen de versies van de Amazon Linux-distributie nog drie jaar onderhoudsondersteuning.

Deze laatste ondersteuning is inclusief security bug fixes en patches wanneer ze beschikbaar komen. Volgens de techgigant kunnen gebruikers hierdoor makkelijke hun lifecycle voor lange projecten beheren.

Nieuw updatebeleid

Verder beschikt Amazon Linux 2023 nog over een meer specifiek updatebeleid. Deze versie biedt nu zogenoemde ‘deterministische updates’ voor verschillende versies van repositories.

De techgigant ziet dit als een flexibel en consistent updatemechanisme. De distributie ‘lockt’ zich aan een specifieke versie van de Amazon Linux package repository, waardoor beheerder de controle krijgen over hoe en wanneer zij updates opnemen.

Amazon Linux 2023 is per direct beschikbaar.

Tip: AWS introduceert Application Composer voor serverless applicaties