1 min

Facebook heeft besloten een nieuw datacenter te gaan bouwen in Europa en de keuze is gevallen op Ierland. Net buiten Dublin ligt het plaatsje Clonee en daar moet het nieuwe datacenter verrijzen. De bouw begint binnenkort en het datacenter moet vervolgens eind 2017 of begin 2018 in gebruik genomen worden. Het wordt het zesde wereldwijde datacenter van Facebook.

Facebook gaat een splinternieuw datacenter bouwen waarbij het gebruik zal maken van de allernieuwste technologieën uit het Open Compute Project. Zo zullen de racks, servers en netwerkapparatuur allemaal voorzien zijn van nieuwe ontwerpen, waardoor het datacenter nog efficiënter wordt. Verder wil Facebook het datacenter volledig duurzaam maken en laten draaien op windenergie.

In het Zweedse Lulea heeft Facebook al gekozen voor een milieuvriendelijke oplossing door het datacenter gewoon te koelen met buitenlucht. Facebook wil eind 2018 minimaal de helft van de infrastructuur gebruik laten maken van duurzame energie.

Veel meer details heeft het bedrijf op dit moment nog niet vrijgegeven. De laatste tijd zijn enorm veel grote IT-bedrijven bezig met de bouw van nieuwe datacenters in Europa. Zo zijn Google en Microsoft druk bezig met de bouw van datacenters in Nederland, terwijl Amazon in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aan het uitbreiden is.