2min

Tags in dit artikel

, ,

Met Smart Components krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om AI-functies toe te voegen aan bestaande .NET-software.

Momenteel kan het toevoegen van AI weken aan ontwikkeltijd kosten, omdat ontwikkelaars zich moeten richten op het herontwerpen van de UI of het onderzoeken van machine learning en prompt engineering. Smart Components moet daar verandering in brengen. Microsoft heeft hiervoor AI-functies ontwikkeld die ontwikkelaars eenvoudig kunnen integreren in hun bestaande apps.

Aanvankelijk betreft het nu nog een experiment dat beschikbaar is voor de ontwikkelframeworks Blazor, MVC en Razor Pages (.NET 6 en nieuwer). Met deze tests wil Microsoft feedback verzamelen over de bruikbaarheid van de componenten, om te ontdekken welke mogelijkheden nog meer nodig zijn. Later wil Microsoft ook vergelijkbare componenten beschikbaar maken voor de frameworks .NET MAUI, WPF en Windows Forms.

Welke AI-functies zijn toe te voegen?

Bij de lancering van Smart Components zijn drie AI-functies beschikbaar. De eerste heet Smart Paste en zorgt ervoor dat een formulier in een applicatie automatisch wordt ingevuld met gegevens die zich op het klembord bevinden. De gebruiker hoeft alleen maar op de Smart Paste-knop te klikken, waarna de velden op het formulier worden ingevuld met de beschikbare data. Deze AI-functie kan worden toegevoegd aan bestaande web apps.

De tweede functie wordt Microsoft Smart TextArea genoemd. Hiermee is het mogelijk om getypte tekst automatisch aan te vullen. Het kan worden aangepast op maat, bijvoorbeeld welke toon een zin moet volgen, welke beleidsregels en URL’s van toepassing zijn. Hierdoor kan er sneller worden getypt en hoeven gebruikers ook geen URL’s meer te onthouden.

Tot slot introduceert Microsoft Smart ComboBox. Hiermee kan een veld suggesties doen op basis van wat een gebruiker in dat veld invoert. Een voorbeeld: als een gebruiker ‘vliegtuig’ invoert, kan het systeem dit herkennen als iets dat valt onder de categorie ‘reizen’.

Tip: Visual Studio krijgt nieuwe out-of-process designer voor .NET-apps