1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google heeft een simpele maar erg handige applicatie gemaakt: GoogleCL. GoogleCL is een command-line tool die gebruikers toestaat om van alles te doen zoals het uploaden van folders naar Picasa tot het toevoegen van afspraken in Google Calendar.

GoogleCL is een Python applicatie die Google Data API calls maakt met behulp van de command-line. Een command-line interface (CLI) is een interface waar gebruikers de computer taken kan laten uitvoeren door het typen van commando’s. Waarschijnlijk heb je ze wel eens vaker gezien, bijvoorbeeld via de MS-DOS CLI. De CLI staat in contrast tot de op de muis gebaseerde interface, bekend als de graphical user interface (GUI).

GoogleCL was eerst bedoeld voor intern gebruik bij het Street View team, maar is nu opengesteld voor het publiek. Het accepteert commando’s voor Google Calendar, Google Docs, Google Contacts, Picasa, YouTube en Blogger. Hier is een voorbeeld van een commando:

$ google calendar add “Sollicitatiegesprek Microsoft om 17:00”

Voor de ICT-ers onder ons is deze tool heel handig. Het is namelijk veel directer en daardoor sneller dan de GUI, waardoor er veel tijd kan worden bespaard. Google heeft ook een lijst met voorbeelden beschikbaar gesteld om beginnende command-line gebruikers te helpen. En als je wilt kun je hier de applicatie downloaden en hier de benodigde Python library client.


GoogleCL in actie