2min

Tags in dit artikel

, , ,

Terwijl Microsoft probeert om de hegemonie van Google op de zoekmachine en online applicatiemarkt te doorbreken, gaat Google proberen de positie van Microsoft op de softwaremarkt aan te vallen. Dat gaat het bedrijf doen met een serie applicaties die gericht zijn op bedrijven en scholen.

Alle nieuwe applicaties van Google werken via het internet en gaan door het leven onder de naam ‘Google Apps for Your Domain’. De applicaties draaien dus allemaal op servers van Google, waardoor klanten de software niet op hun computers hoeven te installeren.

Het softwareplatform krijgt in eerste instanties applicaties die momenteel ook al door Google aangeboden worden. Daarbij valt te denken aan e-mailclient Gmail, chatclient Google Talk, een VoIP service, een planningsapplicatie Google Calendar en Google Page Creator voor het maken van websites. Volgens Google is het voordeel van een platform dat er bij tijd en wijle nieuwe applicaties aan toegevoegd kunnen worden. Zo is er een grote kans dat het tekstverwerkingsprogramma Writely en spreadsheetprogramma Google Spreadsheet binnenkort aan het platform toegevoegd gaan worden.

Het platform zal voorlopig gratis zijn, omdat Google haar advertentiesysteem erin verwerkt heeft, maar het bedrijf heeft ook plannen voor een betaalde versie die vrij is van reclames. Wanneer deze versie beschikbaar komt en wat de kosten ervoor zijn kan Google nog niet zeggen.
Alhoewel Google direct wil concurreren met Microsoft denken analisten dat de service eerder een goede aanvulling op de markt is, dan een directe concurrent van Microsofts Office applicaties.

"Als je gewend bent om Microsoft Outlook te gebruiken, dan wil je al die extra functies en die functies wil je zowel online als offline kunnen gebruiken", aldus Sue Feldman van IDC. Toch is er een grote kans dat Google een aantal klanten van Microsoft kan afpakken. Zo zijn er veel bedrijven die het wachten op Windows Vista en de nieuwe Office versie zat zijn. Ook willen systeembeheerders de werknemers in toenemende mate voorzien van een vastgesteld aantal applicaties, een online platform kan daar goed bij helpen. Analist Martin Pyykkonen van Global Crown Capital of San Francisco denkt dat veel bedrijven de afweging zullen maken: willen we de complexiteit van Vista en Office, of gaan we voor een simpel platform van Google.