2min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

De eerste publieke bètaversie van Firefox 5 is nu te downloaden. Mozilla liet eerder al weten sneller met nieuwe versies van haar browser te komen en volgt hiermee het voorbeeld van Google’s Chrome browser. Door sneller en vaker te updaten kunnen nieuwe webstandaarden sneller worden uitgerold.

Deze eerste bèta van Firefox 5 komt slechts twee maanden na de grote lancering van Firefox 4. Mozilla hanteert nu een systeem met drie verschillende Firefox versies, de Aurora, de Bèta en de release versie.

De Aurora versie is een versie die nog ver voor de bèta uit komt en waar nog de nodige fouten in zullen zitten. Mozilla hoopt dat een select groepje deze versie zal omarmen en bereidt zal zijn om de fouten te melden bij Mozilla. Op deze manier hoopt de browserfabrikant sneller tot een bèta versie te kunnen komen, waardoor ook het versnelde release schema kan worden gehaald.

Echt grote verschillen tussen Firefox 4 en de eerste bèta van Firefox 5 zijn er niet. De prestaties zijn licht verbeterd en de ondersteuning voor browser CSS-animaties zijn uitgebreid. Ook kunnen gebruikers nu de keuze maken welke van de drie versies ze willen draaien, de Aurora, de bèta of de release versie.

Behalve de PC versie lijkt Mozilla ook het tempo van de Firefox voor Android versie te hebben opgeschroefd, ook hiervoor verscheen een nieuwe bèta versie. De mobiele browser voor Android heeft in de bèta onder meer de functie "Do Not Track" gekregen, welke ook in de pc versie zit sinds versie 4. Via de "Do Not Track" knop is het niet langer mogelijk voor adverteerders om een gebruiker te volgen en gerichte advertenties te tonen. De functie moet trouwens wel door adverteerders worden geaccepteerd anders krijgen zijn nog steeds specifieke advertenties te zien.