2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Oracle heeft vandaag een nieuwe versie van Java uitgebracht, namelijk Java Platform Standard Edition 7. Het is de belangrijkste en grootste update in de afgelopen vijf jaar van Java. Wat toch wel laat zien dat Oracle echt bezig is om Java door te ontwikkelen. Helaas konden niet alle wensen worden ingelost in versie 7 maar er is veel verbeterd.

De nieuwe versie van Java zorgt voor veel nieuwe functies die eigenlijk al veel eerder beschikbaar hadden moeten komen. De IT-wereld heeft de afgelopen vijf jaar niet stil gestaan maar de vernieuwingen binnen Java daarentegen wel. Vanaf Java SE 7 is er een application programming interface toegevoegd, hiermee wordt het veel makkelijker om programma’s te verdelen over meerdere processor cores. Ook worden dynamische talen als Ruby, Python en Javascript beter ondersteund en zijn de prestaties ervan binnen de Java Virtual Machine een stuk beter.

Ook heeft Oracle nieuwe netwerk- en beveiligingsfunctionaliteiten toegevoegd aan Java 7 SE. Verder is vooral getracht om Java simpeler te maken en de productiviteit van de programmeur te verbeteren.

Oracle heeft wel enkele punten op het originele programma, welke nog door Sun was opgesteld geschrapt voor deze versie en doorgeschoven naar versie 8. Het gaat hierbij om project Lamba en Jigsaw. Ook heeft Oracle kritiek ontvangen over het feit dat er te weinig ondersteuning voor de opkomende Cloud is in Java 7 SE. De release van Java versie 8 staat gepland voor eind 2012, het is dus nog zeker een jaar wachten tot Lamba en Jigsaw wel deel uitmaken van Java, maar in elk geval geen 5 jaar.

Hopelijk heeft Oracle de beveiliging ook dermate verbeterd dat Java niet langer een van de meest onveilige applicaties op de Windows computer is en vrijwel elke week moet wordt gepatched. Dit zal de maanden duidelijk gaan worden.

Om snel en gemakkelijk te programmeren in Java heb je uiteraard een goede editor nodig. Helaas ondersteund Oracle’s eigen JDeveloper editor Java SE 7 nog niet, hiervoor zal later dit jaar een update verschijnen. Gelukkig is er wel ondersteuning vanuit de andere editors. Indien je aan de slag wil met Java 7 SE kan je gebruik maken van NetBeans IDE 7.0, Eclipse Indigo met Java SE 7 plugin of IntelliJ IDEA 10.5.