1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google heeft bekendgemaakt dat het op 10 oktober met meer informatie komt over de nieuwe door Google ontwikkelde programmeertaal Dart. Dit kondigde ze aan op de website van de GOTO-conferentie die zal plaatsvinden in het Deense Aarhus. Google zal Dart presenteren tijdens een openingslezing, zo meldt de GOTO-organisatie.

De nieuwe programmeertaal Dart is ontwikkeld voor het bouwen van webapplicaties en zal een alternatief zijn voor Javascript en mogelijk ook voor Python. Aanwezig bij de presentatie van Dart in Aarhus is Lars Bak en Gilad Brache. Bak is een van de Deense ontwikkelaars van Google’s javascriptengine V8, welke in de Chrome browser wordt gebruikt. Gilad Bracha ontwikkelde eerder de Newspeak-programmeertaal.

De Dart programmeertaal gaat waarschijnlijk onderdeel uitmaken van het Go-Project, waar Google in eind 2009 mee is gestart. Go is gericht op applicaties die met meerdere processen op meerdere machines kunnen draaien en ook gebruik maken van processoren met meerdere cores. Hierdoor kunnen taken optimaal worden uitgevoerd, indien er meer capaciteit nodig is, zonder afhankelijk te zijn van de capaciteit van één machine. Google gebruikt de Go-taal intern al geruime tijd, in juli werd er ook een Go-runtime uitgegeveb voor Google’s App Engine, waarmee ontwikkelaars zelf apps op Google-servers kunnen bouwen en hosten.