2min

Google is aan het experimenteren met een nieuw framework waarmee Android-apps ontwikkeld kunnen worden. Nu zijn de meeste Android-apps no geschreven in Java, maar het nieuwe framework genaamd Sky is gebaseerd op de programmeertaal Dart die door Google zelf is ontwikkeld als alternatief op Javascript. Het grote voordeel van Sky is dat het enorm snel is.

Het nieuwe Sky-framework is gebaseerd op de programmeertaal Dart dat is ontwikkeld door de leden van Chrome’s V8 Javascript team. Zij waren ontevreden over de prestaties van Javascript en besloten hun eigen variant daarop te maken. Nu is Dart gebruikt om het Sky framework te ontwikkelen en inmiddels is er ook al een eerste demonstratie gehouden. Het grootste voordeel aan Sky is de snelheid en responsiviteit, waar de meeste apps en mobiele apparaten mikken op 60 frames per seconde voor een goede en sneller ervaring, kan Sky vrij eenvoudig 120 frames per seconde halen.

Verder zou er een aparte thread worden gecreëerd voor de interface zodat deze altijd snel en responsief blijft ook al zorgen andere processen ervoor dat de app zeer traag wordt. Sky maakt gebruik van een virtual machine (Dart VM) waar binnen de app wordt uitgevoerd, hierdoor kunnen de apps theoretisch gezien ook draaien op andere platformen zoals iOS of Windows. De basis van de app wordt uitgevoerd via de app maar het grootste deel wordt opgehaald via een webserver, eigenlijk bestaat het framework uit een soort browser die de informatie extern gaat ophalen. Het nadeel is dat het opstarten wat langer duurt en apps niet werken zonder internet, al is dat deels via caching op te lossen, het voordeel is dat een app eenvoudig en snel aangepast kan worden. Dat brengt echter ook weer de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee.

Op dit moment is het Sky-framework nog vooral experimenteel en het is onduidelijk of Google het ook daadwerkelijk wil wil gaan inzetten. Google is in elk geval op zoek naar manieren om Android sneller te maken, iets wat ook al bleek uit de samenwerking met chipontwerper ARM.