1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Google heeft versie 3.3 van de programmeertaal Dart uitgebracht. De belangrijkste nieuwe onderdelen van de release zijn de extension types-functionaliteit en een nieuw JavaScript interop-model.

Met extension types hebben ontwikkelaars een nieuw middel tot hun beschikking om prestatiegevoelige code te optimaliseren, vooral bij samenwerking met hostplatforms. Extension types vormen een essentieel onderdeel van statische JavaScript-interoperabiliteit, omdat ze eenvoudig de interface van een bestaand type kunnen wijzigen zonder de complexiteit van een wrapper. Deze aanpassingsmogelijkheid is cruciaal voor elke vorm van interoperabiliteit.

Extension types leggen strikte regels op aan de reeks bewerkingen die beschikbaar zijn voor objecten van een onderliggend type, ook wel het representation type genoemd. Bij het definiëren van de interface van een extension type kan de ontwikkelaar ervoor kiezen om bepaalde delen van het representation type te hergebruiken, weg te laten, te vervangen en nieuwe functionaliteit toe te voegen.

JavaScript

Wat betreft JavaScript, introduceert Dart 3.3 ook een nieuw model voor de interoperabiliteit met JavaScript-libraries en het web. Hiervoor is de dart:js interop library beschikbaar, die een nieuwe set API’s biedt voor de interactie met JavaScript. Dart-ontwikkelaars hebben nu toegang tot een getypeerde API die de grens tussen de twee programmeertalen definieert met statische handhaving. Dit elimineert een reeks problemen tijdens het compileren.

Naast de nieuwe API’s voor toegang tot JavaScript-code, omvat Dart nu ook een nieuw model voor het representeren van JavaScript-types in Dart met behulp van extension types.

Tip: Ondersteuning JavaScript in MySQL handig, maar nog risicovol