De Anonabox deed de afgelopen dagen veel stof opwaaien. Kickstarter heeft het succesvolle project echter van de website verwijderd omdat er regels werden geschonden. Donateurs hoeven hun beloofde bijdrage zodoende niet af te staan.

Door de Anonabox tussen router en computer te plaatsen konden gebruikers al hun internetverkeer via het Tor-netwerk laten lopen, om zo geheel anoniem op internet te surfen. Het streefbedrag voor het project bedroeg 7.500 dollar en dat werd al razendsnel behaald, op moment van verwijdering was er al zo’n 600.000 dollar opgehaald.

De Anonabox kreeg in eerste instantie al kritiek omdat bleek dat een onbeveiligd WiFi-netwerk wordt opgezet, waar iedereen dus toegang toe heeft. Het wachtwoord voor het apparaatje zit bovendien in de software gecodeerd. Dat is voor mensen met enige kennis natuurlijk geen probleem, maar beloofd werd dat Anonabox ook voor de leek bruikbaar is.

Niet alleen bestonden er vragen betreffende de werkelijke veiligheid van gebruikers, ook was het ontwerp van het kastje niet zelfbedacht zoals wel geclaimd werd. Internetgebruikers stuitten namelijk op een identiek ogend product in een Chinese webwinkel. August Germar, het brein achter het project, installeert slechts wat extra software op het apparaatje.

Mensen die alsnog geïnteresseerd zijn kunnen de Anonabox overigens binnenkort alsnog aanschaffen via een afzonderlijke website, maar dus wel met deze extra wetenschap in het achterhoofd.