Wereldwijd zullen er volgend jaar 2,35 miljard eenheden pc’s, tablets en smartphones verkocht worden. Dat betekent een groei van twee procent ten opzicht van dit jaar. De cijfers zijn afkomstig van Gartner. Als de voorspellingen uitkomen betekent het de grootste jaar-op-jaar groei sinds 2015.

De grootste groei zal van de smartphone sector afkomen, denkt het onderzoeksbureau. Hier is een toename van 2,4 procent te zien ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de lancering van de iPhone X zal deze subsector goed doen. De late beschikbaarheid van deze telefoon, namelijk 3 november, zal doorwerken in het nieuwe jaar. Gartner plaatst wel de kanttekening dat beperkte beschikbaarheid van componenten voor de telefoon mogelijk voor problemen zorgt.

Het onderzoek ging tevens in op het gebruik van de verschillende apparaten. Van de deelnemers gaf 40 procent aan een pc of tablet te gebruiken voor bepaalde dagelijkse ervaringen zoals het lezen en schrijven van gedetailleerde e-mails of het kijken van video’s. Bij smartphones geeft 34 procent aan dat het gebruik vooral plaatsvindt vanwege het gemak onderweg.

Pc-markt

Ook voor het aantal verkochte pc’s denkt het onderzoeksbureau aan een groei. In 2018 zou er een toename van 0,8 procent te zien zijn. Dit jaar is de markt voor computers redelijk stabiel, vanwege het overstappen naar Windows 10. Dat is één van de redenen dat er ook volgend jaar een groei te zien is. Deze cijfers zijn opvallend, aangezien recent onderzoek van Gartner nog aantoonde dat het aantal verkochte pc’s voor het twaalfde kwartaal op rij kromp.

De pc-markt (desk-gebaseerde, notebooks en ultramobiles) zou aangedreven worden door West-Europa. Twee andere factoren zouden vooral voor meer groei zorgen. Enerzijds is er de economische groei in Rusland die de pc verkopen aandrijft. Anderzijds drijft China vanwege de vertraging met Windows 10 door privacy- en beveiligingsproblemen de markt aan.