1 min

De internationale gerenommeerde marktonderzoeker Gartner heeft bekendgemaakt dat het verwacht dat er dit jaar minder smartphones, tablets en laptops worden verkocht dan eerder werd verwacht. Om die reden heeft Gartner de prognoses voor 2015 verlaagd. Het komt nu uit op een lichte groei voor smartphones, maar een krimp voor de tablet- en pcmarkt.

De totale vraag naar alle mobiele apparaten zal volgens Gartner stijgen met 1,5 procent tot 2,45 miljard apparaten ten opzichte van 2014, eerder ging Gartner nog uit van 2,8 procent en 2,5 miljard apparaten. Volgens Gartner zal alleen de vraag naar smartphones stijgen ten opzichte van 2014, de vraag naar tablets en laptops zal dalen ten opzichte van 2014 als we Gartner mogen geloven.

In het geval van smartphones zal er voornamelijk groei worden gerealiseerd in het duurdere en meest winstgevende segment, de high-end smartphones. Gartner verwacht een groei van 3,3 procent dit jaar, eerder ging het uit van 3,5 procent.

De markt voor pc’s blijft echter onder druk staan, ook de introductie van Windows 10 heeft daar het nodige effect op. Gartner gaat uit van een krimp van 4,5 procent ten opzichte van 2014 en komt daarmee uit op een totaal van 300 miljoen pc’s. Gartner verwacht in 2016 wel groei voor de pc-markt. De pc-markt heeft in 2014 een kleine opleving gehad toen Windows XP ten einde kwam, wat dit jaar resulteert in een krimp.