Heathrow Airport, de grootste luchthaven van Europa, doet onderzoek naar een groot beveiligingslek. Een willekeurige voorbijganger trof op straat in Londen een USB-stick aan met daarop flink wat gevoelige informatie over de veiligheidsmaatregelen die het vliegveld genomen heeft.

Op de USB-stick werd 2,5 gigabyte aan versleutelde data ontdekt. Daaronder bevonden zich volgens de Britse krant The Mirror in totaal 174 documenten, waarvan een aantal als “vertrouwelijk” aangemerkt waren. De documenten bevatten wel heel gevoelige informatie, blijkt uit een analyse van de krant.

Route Britse koningin

Onder de informatie bevond zich onder meer de precieze route die de Britse koningin neemt als ze van het vliegveld gebruik maakt. Verder trof de krant details aan over de veiligheidsmaatregelen die genomen zijn om haar te beschermen. Maar de data betrof ook andere maatregelen.

Denk aan de locaties van alle beveiligingscamera’s, tunnelnetwerken onder het vliegveld en informatie over de speciale veiligheidsmaatregelen die genomen zijn om het vliegveld tegen terreurdaden te beschermen. De vraag is waar het lek vandaan komt. Volgens The Mirror wordt op dit moment door Heathrow onderzocht of het lek voortkomt uit “incompetentie” of dat het gaat om een bewuste daad.

Veiligheid heeft de hoogste prioriteit

In een statement tegenover The Mirror laat Heathrow Airport weten dat het de hoogste prioriteit legt bij de veiligheid van passagiers en medewerkers. “Het Verenigd Koninkrijk en Heathrow beschikken over enkele van de meest robuuste veiligheidsmaatregelen van de vliegwereld en we blijven onze maatregelen elke dag weer aanpassen aan veranderende bedreigingen.”

“We hebben al onze veiligheidsmaatregelen onderzocht en blijven erop vertrouwen dat Heathrow veilig is. We hebben ook een intern onderzoek gelanceerd om te begrijpen hoe dit kon gebeuren en nemen stappen om herhaling voorkomen.”