2min

De Britse politie is een USB-stick zonder encryptie maar met topgeheime documenten verloren.

De USB-stick dook in een straat van Manchester op. De politie is nu een onderzoek gestart om te onderzoeken hoe de data is verloren en waarom hij überhaupt niet van encryptie is voorzien.

Op de stick staan meer dan tweeduizend pagina’s met geheime documenten die alleen bedoeld waren voor de hoogste officieren binnen de politie. Niet voor de ogen van een willekeurige voorbijganger die de stick op de grond zag liggen.

Deze willekeurige voorbijganger was een 34-jarige zakenman die anoniem wil blijven. Hij vond de stick net buiten een politiebureau dat de gegevens was kwijtgeraakt. In plaats van de stick terug te geven aan het bureau, besloot de zakenman de krant de Daily Star te bellen, een Britse tabloid.

"Als een terroristengroep deze gegevens in handen krijgt, dan kunnen ze zien welke agenten zijn gespecialiseerd op welk gebied en waar ze zouden moeten aanvallen. Er zijn zelfs diagrammen van paniekscenario’s. Als dit in de verkeerde handen was gevallen, liepen diegenen altijd één stap voor op de politie. De informatie hierop is ongelooflijk", zo vertelt de zakenman.

Naast paniekscenario’s staan op de stick ook richtlijnen voor het bestrijden van voetbalgeweld en rellen, staat erop hoe omgegaan moet worden bij het betreden van een kamer tijdens aanwezigheid van gewelddadige mensen en staan er richtlijnen op voor het gebruik van wapens, waterkanonnen en traangas en hoe terreur bestreden wordt.

Het niet voorzien van USB-sticks van encryptie gebeurt vaker in het Verenigd Koninkrijk. Zo werden eerder al de gegevens van negenduizend kinderen gestolen van meerdere gemeentes.