Apple mag van Iers hooggerechtshof datacenter van 1 miljard dollar bouwen

De rechtszaak tegen de plannen van Apple om een datacenter van 1 miljard dollar (850 miljoen euro) in Ierland te bouwen is voor de techgigant positief uitgepakt. Op woensdag wees het Ierse hooggerechtshof het beroep namelijk af. Daardoor lijkt de weg voor Apple vrij om een nieuwe datacenter te bouwen.

Een aantal bewoners spanden een rechtszaak aan vanwege milieuproblemen. Allan Daly, een milieu-engineer en tegenstander, uitte zorgen over onder meer broeikasgassen en een mogelijk tekort aan energie in de regio. De rechter zag geen aanleiding om mee te gaan in het beroep, zo weet Reuters. Apple gaf al aan dat omwonenden zich niet zorgen hoeven te maken over dergelijke gevolgen. Het techbedrijf koos naar eigen zeggen voor een landelijke locaties om groene energiebronnen te gebruiken.

Zorgen over energie heersen er overigens bij meerdere partijen. Zo was in een eerder bericht op Techzine te lezen dat de vraag naar dataopslag over de hele wereld zorgt voor een toename in energieverbruik. Omdat meerdere techbedrijven zich vestigen in en rondom Dublin, dreigt er een tekort aan energie in de regio te ontstaan. Microsoft wil daarom een eigen elektriciteitscentrale bouwen.

Vertraging

Apple kondigde in februari 2015 al aan dat het datacenters in Denemarken en Ierland wil openen. Naar verwachting zou een Ierse datacenter de eerste van Apple in Europa zijn. Rechtszaken hebben er tot nu toe voor gezorgd dat er nog niet in Ierland gebouwd mag worden. Tegelijkertijd nadert zelfs al de afronding van de Deense locatie.

In theorie is nu dus het laatste obstakel voor de bouw weggenomen. Hoewel er tegenstanders van de plannen zijn, vinden andere omwonenden het juist wel een goed idee. Zij menen dat de lokale economie een boost zal krijgen, al zal Apple relatief weinig full-time banen met zijn datacenter in Ierland creëren.