2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Lenovo laat weten over een akkoord waarbij het 51 procent van de pc-divisie van Fujitsu in handen krijgt. Met deze transactie gaat 269 miljoen dollar gepaard, wat omgerekend neerkomt op ongeveer 231 miljoen euro. Het nieuws kwam naar buiten nadat er eerder op de dag een lagere winst bij de kwartaalcijfers te zien was vanwege de krimpende pc-markt.

De berichtgeving zorgde ervoor dat het aandeel Lenovo met vijf procent omhoog ging, merkte Reuters op. Dat Lenovo plannen heeft om de computertak van Fujitsu over te nemen was al enige tijd duidelijk. In oktober vorig jaar schreven we al over de onderhandelingen. Uit de details blijkt dat Lenovo 17,85 miljard yen (134,5 miljoen euro) betaalt, terwijl er tot 2020 op basis van prestaties 2,55 miljard yen tot 12,75 miljard yen betaald wordt.

Kwartaalcijfers

Op dezelfde dag publiceerde Lenovo dus ook zijn kwartaalcijfers waarbij een winst van 139 miljoen dollar te zien was. Dat is minder dan dezelfde periode een jaar eerder toen er nog 157 miljoen dollar geschreven werd. De omzet kwam uit op 11,8 miljard dollar, in vergelijking met de 11,2 miljard dollar van vorig jaar. Hierbij werd overigens uitgegaan van 11,3 miljard dollar.

Met exacte verkoopcijfers voor pc’s kwam Lenovo niet, maar het bedrijf liet wel weten dat er een stijging van 17 procent ten opzichte van het vorige kwartaal te zien was. Het marktaandeel van Lenovo daalde in een halfjaar met 0,2 procent naar 21 procent. Het Chinese merk droeg zijn positie als marktleider eerder dit jaar over aan HP.

Krimpende markt

Recente cijfers van Gartner projecteren een niet al te rooskleurig beeld voor de pc-markt. In het derde kwartaal van 2017 zou ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder een krimp te zien zijn van 3,6 procent. Het onderzoeksbureau concludeerde dat het aantal verkochte pc’s voor het twaalfde kwartaal op rij daalde. Lenovo’s concurrent HP Inc. is de enige die in het derde kwartaal een groei noteerde in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.