Microsoft zal Nederlands datacenter volledig van groene stroom voorzien

Microsoft zal Nederlands datacenter volledig van groene stroom voorzien

Microsoft kondigt een overeenkomst met Nuon/Vattenfall aan. Daardoor zal het techbedrijf de volledige energieproductie van een nieuw te ontwikkelen windmolenpark van Vattenfall afnemen. Het Nederlandse datacenter van Microsoft wordt door de overeenkomst volledig voorzien van duurzame energie.

De bouw van het windmolenpark Wieringermeer zal beginnen in 2018, terwijl de oplevering gepland staat voor 2019. Door de groeiende vraag naar clouddiensten moet het park uiteindelijk 100 windmolens omvatten. Samen produceren deze duurzame bronnen ongeveer 1,3 miljard kWh elektriciteit, wat Nuon in zijn aankondiging vergelijkt met het gebruik van ongeveer 370.000 huishoudens.

Verklaring

Microsoft spreekt over de grootste windenergie-deal in Nederland en tevens zijn tweede Europese windenergie-project. Het techbedrijf geeft aan veel waarde te hechten aan de inzet van hernieuwbare energie. In zijn missie is vastgelegd dat de hoeveelheid schone energie voor clouddiensten verhoogd wordt. De cloud van Microsoft wordt onder andere aangedreven door het Nederlandse datacenter.

Peter Smink, CEO van Nuon, noemt Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats voor grote techbedrijven zoals Microsoft omdat de energievoorziening betrouwbaar is. Ook geeft hij aan dat ons land een belangrijke hub in het internetverkeer. Voor het Nederlandse datacenter betekent dat bijvoorbeeld het ondersteunen van Microsoft-klanten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Inspanningen

Om een optimale transmissie-efficiëntie te waarborgen zal het windmolenpark naast het datacenter gebouwd worden. Het techbedrijf laat weten dat de laatste uitbreiding van zijn Nederlandse datacenter in 2015 zorgde voor een technologisch geavanceerde faciliteit met focus op het terugbrengen van water- en energieverbruik. Het nieuwe windmolenpark zou één van de grootste van Nederland worden, qua omvang bijna drie keer groter dan het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde.

Dat Microsoft zich de laatste tijd actief inzet om groene energie voor zijn datacenters te realiseren, werd ook in oktober duidelijk. Toen kocht het bedrijf namelijk de gehele productie van windmolenpark Country Kerry in Ierland op. Daardoor wordt de komende 15 jaar alle opgewekte energie van dit park uitsluitend aan Microsoft geleverd.