IBM heeft nieuwe kunstmatige intelligentie (AI)-features voor het IBM Watson-platform onthuld. Hierdoor wordt het voor ontwikkelaars mogelijk om met machine learning data op te schonen en te ordenen, terwijl data ook eenvoudiger te koppelen en delen is met applicaties.

Het bedrijf wil hiermee tegemoet komen aan de groeiende vraag van klanten om hun voordeel te halen uit data. Zij willen met data hun AI-tools en services aandrijven, maar beschikken over een grote hoeveelheid data. De zogeheten Data Catalog en Data Refinery diensten brengen datasets die zich op verschillende plaatsen kunnen bevinden samen. Daarmee zijn ze eenvoudiger toe te passen in AI-applicaties.

Met de Analytics Engine helpt IBM bij de samenwerking van data. Dat gebeurt door ze te scheiden van de kerninformatie, het versnellen van analyseprocessen en de mogelijkheid om toegepast te worden in apps. Het wordt tevens mogelijk om sneller te delen met data scientist. Anderzijds is data te taggen met metadata, zodat gegevensbeheerbeleid kan worden toegepast binnen organisaties. Medewerkers kunnen zekerheid inbouwen om data overeen te laten komen met wetten en bedrijfsbeleid.

Ambitie

Derek Schoettle, general manager IBM Watson Data Platform, geeft aan dat AI begint met een sterk data-fundament. De topman ziet de volume en snelheid van inkomende data daardoor niet meer als een uitdaging maar een bezitting. Tegelijkertijd geeft hij aan dat bedrijven data uit iedere bron moeten begrijpen en organiseren zodat ze kunnen innoveren en concurreren.

IBM komt de laatste tijd regelmatig voorbij in het nieuws vanwege de stappen die het maakt met zijn supercomputer. Zo was eerder te lezen dat Watson Data Platform uit moet groeien tot een besturingssysteem voor data science. Toen liet het bedrijf al weten dat de overgang naar een besturingssysteem de komende maanden zal gebeuren, terwijl er verschillende functies en onderdelen samenkomen. De nieuwe features die nu aangekondigd zijn behoren daartoe.