Amazon gaat nu volop de concurrentie aan met andere webwinkels in Nederland. Vanaf vandaag is het volledige aanbod van de Prime-dienst beschikbaar. Dat houdt in dat veel producten gratis bezorgd worden binnen een dag, maar ook dat er gratis videostreaming is en Twitch Prime.

Voor die dienst betalen consumenten vier euro per maand, of 49 euro per jaar. Eén miljoen van de populairste producten die Amazon aanbiedt voor de Nederlandse markt zijn daarmee gratis de volgende dag in huis. Nog eens een miljoen producten worden binnen twee dagen bezorgd. Dat allemaal vanaf distributiecentra die zich vlak over de grens met Duitsland bevinden.

Duitse website

Interessant aspect van de lancering is dat het geheel nog altijd vanaf de Duitse versie van Amazon geregeld wordt. Dat komt omdat de infrastructuur daar geheel in plaats is en goed functioneert. Klanten die gebruik willen maken van Prime moeten dus naar Amazon.de surfen en kunnen daar gebruik maken van de vertaalde website. Surf je naar Amazon.nl, krijg je nog altijd enkel e-books te zien.

Onderdeel van het Nederlandse Prime-aanbod is niet alleen die gratis en snelle bezorging, maar ook toegang tot Prime Video en Twitch Prime. Binnen Prime Video krijg je toegang tot Amazon Originals als The Grand Tour en The Man in the High Castle. Verder biedt Amazon via Twitch gratis game-content en kortingen aan.

Concurrentie met Nederlandse sites

Amazon doet nog vrij weinig om echt te concurreren met Nederlandse aanbieders. Zo staat Bol.com nog altijd bovenaan de lijst van Nederlandse e-commerce en doet ook Coolblue het erg goed. Tegelijk staat Amazon volgens de Twinkle 100 op de zesde plek. Dat terwijl er nauwelijks reclame wordt gemaakt.

De vraag is dan ook wat er te wachten staat voor Nederlandse sites op het moment dat Amazon daadwerkelijk besluit om de concurrentiestrijd aan te binden. Het Amerikaanse bedrijf heeft veel diepere zakken dan de Nederlandse aanbieders.