2min

Tags in dit artikel

, , , ,

In oktober 2016 liet Firefox weten te werken aan Project Quantum om tot een snellere browser te komen. Het resultaat daarvan werd in september van dit jaar gepresenteerd in een zeer snelle browser. Die is vandaag officieel gelanceerd en werkt sneller dan andere versies.

Het project draagt de illustere naam Firefox Quantum en is nu voor iedereen te downloaden. Niet alleen zou de nieuwe versie van de browser sneller pagina’s moeten laden en renderen, ook is de verwachting dat de interface snel en responsief blijft, zelfs als je honderden tabbladen open hebt.

Opnieuw gebouwd programma

Om dat allemaal mogelijk te maken, lanceerde men vorig jaar Project Quantum. Binnen dat project heeft Mozilla kernonderdelen van de browser helemaal opnieuw gebouwd. Zo is er gekeken hoe de browser omgaat met CSS-stylesheets, hoe pagina’s geladen worden en hoe de GPU van een computer of laptop gebruikt wordt.

Dat was nodig omdat Firefox in de tijd dat het ontworpen werd, moest kunnen werken met veelal statische pagina’s. Het internet is in de tussentijd een stuk dynamischer geworden en pagina’s vragen op grafisch gebied ook veel meer van de browser. Afgezien daarvan, hebben computers tegenwoordig veel meer potentieel en daar wilde Mozilla ook beter gebruik van maken.

Dynamischer en moderner

Om die redenen was het nodig om de boel dynamischer te maken en dat heeft Mozilla gedaan met behulp van zijn eigen programmeertaal Rust. Die is ook ontworpen om extra veilig te zijn en vormt een grote stap voorwaarts voor de browser, die in elk geval op een aantal gebieden begon achter te lopen op de rest.

Interessant is overigens ook het vernieuwde ontwerp, dat een stuk minimalistischer gemaakt is. Vooral de menu’s en tabbladen hebben veel aandacht gekregen en er is een bibliotheek-knop toegevoegd. Onder die knop zijn de favorieten, downloads en de browsegeschiedenis terug te vinden.