Fortinet heeft de voorspellingen van zijn FortiGuard Labs over de verwachte bedreigingen van 2018 bekendgemaakt. Het rapport gaat in op de methoden en strategieën die cybercriminelen in de nabije toekomst zullen hanteren, alsmede de potentiële impact op de wereldeconomie. Het aankomend jaar zal in het teken staan van verwoestende zelflerende cyberaanvallen die gebruikmaken van het zwermprincipe, zo voorspelt Fortinet.

Er wordt geconstateerd dat de komende jaren aanvallen zullen blijven toenemen, terwijl het overzicht en de grip op de huidige IT-infrastructuren afneemt. De groei van online apparaten waarmee verschillende persoonlijke en financiële informatie wordt opgevraagd en de inzet van IoT-apparaten, bieden cybercriminelen nieuwe kansen. Fortinet ziet dat de kwaadwillenden als geen ander in staat zijn om gebruik te maken van de laatste innovaties op het gebied van onder meer kunstmatige intelligentie om effectievere aanvallen te ontwikkelen.

Hivenets en cloudproviders als doelwit

In 2018 zal deze trend volgens de maker van oplossingen voor cyberbeveiliging in een stroomversnelling komen en de aanzet geven tot destructieve ontwikkelingen. Eén zo’n ontwikkeling is de opkomst van zelflerende hivenets. Botnets zullen vervangen worden door intelligente clusters van geïnfecteerde apparaten, hivenets genoemd, om effectieve aanvallen op kwetsbare systemen uit te voeren. Ze zijn in staat om met elkaar te communiceren en actie te ondernemen op basis van lokaal verzamelde informatie. Hivenets zullen in staat zijn om exponentieel te groeien als zwermen, beter in staat zijn om gelijktijdig meer slachtoffers te treffen en het moeilijker maken om tegenmaatregelen te treffen.

Het rapport stelt ook dat aanbieders van cloudoplossingen en andere zakelijke diensten naar alle waarschijnlijkheid de belangrijkste doelwitten van ransomware zullen vormen. Zo proberen de kwaadwillenden nieuwe omzetstromen te generen. De complexe, hyperverbonden netwerken die cloudproviders hebben ontwikkeld kunnen volgens Fortinet uitgroeien tot een single point of failure voor honderden bedrijven, overheidsinstellingen, beheerders van vitale infrastructuren en zorginstellingen. Naar verwachtingen combineren de cybercriminelen AI met aanvalsmethoden die zich op meerdere kanalen tegelijk richten om kwetsbaarheden in de omgeving van cloudproviders op te sporen en misbruiken.

Andere trends

Andere bedreigingen die Fortinet voorziet zijn geavanceerde malware die van gedaante verandert, vitale infrastructuren in de schijnwerpers en cybercriminelen die nieuwe geautomatiseerde diensten aanbieden op het dark web. De eerste ontwikkeling betekent dat malware volledig ontwikkeld wordt door machines. De vitale infrastructuren die in de schijnwerpers staan houdt in dat aanbieders zoals nutsbedrijven bovenaan de lijst staan wegen strategische en economische motieven.