Het landschap van zakelijke technologie verandert zo snel, dat IT binnen een jaar of vijftien niet meer bestaat. Of de industrie zal tegen 2030 dusdanig veranderd zijn, dat we hem niet meer terug zullen herkennen. Dat stelt CTO Otto Berkes van CA Technologies tijdens CA World 2017.

“Ik geloof dat, tegen 2030, wat wij vandaag kennen als IT, niet meer zal bestaan,” claimde Berkes tijdens zijn presentatie. “Of het zal compleet veranderd zijn,” vulde hij aan. Volgens Berkes komt dat omdat de manier waarop bedrijven op dit moment gebruik maken van technologie en bijbehorende tools fundamenteel verandert.

Cruciale ontwikkeling

Bedrijven bevinden zich volgens Berkes op dit moment in een strijd tussen gewortelde idealen en cultuur en de snel veranderende technologie en workflows. Er komt alsmaar meer interactie voor eindgebruikers en de toegang tot bepaalde tools wordt breder. Daardoor worden IT-gerelateerde beslissingen compleet anders gemaakt en niet langer door het management gemaakt, maar eerder door werknemers.

Volgens Berkes moeten bedrijven daarom de komende tijd nieuwe producten en diensten kiezen. “De nieuwe wereld wacht echter niet op een vooropgestelde set van eisen om een lang uitvoerproces te beginnen. Wat je nu nodig hebt, is vertrouwen in de toekomst en dat moet je vervolgens constant met je klanten vormgeven.”

Niet te snel vooruitlopen

Tegelijk waarschuwde hij bedrijven ervoor dat ze niet moeten proberen vooruit te lopen op de zaken. Producten moeten gebouwd worden op basis van de te verwachten vraag maar niet teveel op de markt vooruit lopen. “Dat is namelijk waar het mis gaat met bedrijven. Ze besluiten in het diepe te springen en pakken een probleem aan waar niemand nog mee te maken heeft, of ze bouwen iets voor vandaag wat vervolgens bijna meteen overbodig raakt. Of ze proberen simpelweg om de concurrentie bij te benen.”

Advies heeft Berkes dan ook. “Begin met wat je weet en wat je gelooft dat er zal gebeuren. En maak snel nieuwe versies. Deze fundamentele stap zetten is voor niemand eenvoudig, maar we kunnen het wel eenvoudiger maken voor onszelf.”