2min

Deze week organiseert Amazon de re:Invent AWS. Dat is een evenement waarin het vermoedelijk tal van aankondigingen gerelateerd aan zijn clouddienst doet. Tijdens de pre-show heeft het al een eerste platform onthuld. Binnenkort komt het met Amazon Sumerian, waarmee ontwikkelaars eenvoudig VR, AR en 3D-apps kunnen ontwikkelen.

Sumerian is “gratis” in gebruik, net als alle andere AWS-diensten dat zijn. Ontwikkelaars betalen echter wel voor de opslagruimte die nodig is voor wat ze bouwen. Het idee van het nieuwe Amazon-platform is dat ontwikkelaars snel en met minimale moeite apps kunnen ontwikkelen voor smartphones, tablets en headmounted displays.

Verschillende functionaliteiten

Amazon Sumerian is in eerste instantie vooral bedoeld om in een browser te gebruiken. Om goed te kunnen werken, is het nodig dat een browser WebGL of WebVR ondersteunt. Die technologie wordt ook gebruikt voor VR-platformen als Google Daydream, HTC Vive, de Oculus Rift en iOS-apparaten.

Van groot belang is dat Sumerian een eenvoudig te gebruiken platform is. Amazon heeft al een complete bibliotheek met vooraf gebouwde objecten gemaakt. Ook is het eenvoudig om geanimeerde personages te maken met Sumerian, waarbij Amazon Lex (voor spraakherkenning) en Polly (voor natuurlijk taalbegrip) als basis dienen. Tot slot is het ook voor derde partijen mogelijk om functies naar het platform te brengen. Zo is er Mapbox voor locatiediensten.

What’s in a name

AWS noemt de dienst Sumerian, om te verwijzen naar een van de eerste geschreven talen. Het is de basis van veel andere talen die over heel de wereld gebruikt worden. Dat is ook het idee van Amazon met dit platform: Sumerian moet straks de basis zijn voor AR, VR en 3D-toepassingen en breed gebruikt worden.

“Klanten in verschillende industrieën zien het potentieel van VR en AR-technieken voor een brede reeks toepassingen, van het onderwijzen en trainen van werknemers tot het bouwen en ontwikkelen van nieuwe klantervaringen,” laat Marco Argenti van AWS weten. “Maar problematisch is dat veel klanten overweldigd raken door de investeringen die nodig zijn voor gespecialiseerde tools om een VR of AR-toepassing te kunnen ontwikkelen. Met Amazon Sumerian is het nu mogelijk voor elke ontwikkelaars om binnen een paar uur een realistische, interactieve VR of AR-toepassing te maken.”

Amazon re:Invent 2017 vindt van 27 november tot 1 december plaats in Las Vegas. Techzine is aanwezig, houd de site dus in de gaten voor nieuws en aankondigingen.