2min

Tags in dit artikel

, ,

Met de re:Ignite-conferentie, kunnen we er op rekenen dat Amazon elke dag met meerdere nieuwtjes rond AWS komt. Vandaag lanceerde het bijvoorbeeld al het Sumerian-platform waarmee eenvoudig AR, VR en 3D-toepassingen ontwikkeld kunnen worden. Nu heeft Amazon ook een nieuw onderdeel van de AWS Media Services aangekondigd.

Het bedrijf lanceert maar liefst vijf verschillende tools voor het verwerken van video’s. Op die manier denkt Amazon het makkelijker te maken voor ontwikkelaars om videostreams op te zetten, uit te bouwen en daar geld mee te verdienen. Dat is vooral interessant omdat Amazon hiermee de strijd lijkt aan te binden met Google’s YouTube.

AWS Elemental Media Services

Onderdeel van AWS Elemental Media Services zijn de volgende vijf diensten, die overigens ontwikkeld zijn met behulp van technologie van Elemental Technologies. Dat werd in 2015 voor een half miljard dollar door Amazon ingelijfd.

  • AWS Elemental MediaConvert: laat uitgevers video-on-demand content verkleinen om “ze [in de hoogst mogelijke kwaliteit] naar vrijwel elk afspeelapparaat te kunnen streamen”.
  • AWS Elemental MediaLive: helpt uitgevers hoge kwaliteit live video’s naar televisies of verbonden apparaten streamen.
  • AWS Elemental MediaPackage: helpt producenten live videostreams voor te bereiden en “ze beschermen”. Straks is directe playback mogelijk bij livestreams.
  • AWS Elemental MediaStore: een opslagdienst voor video (natuurlijk passend bij de andere AWS-diensten die daarmee geld opleveren).
  • AWS Elemental MediaTailor: laat je gericht adverteren binnen video’s. Waar de advertentietechnologie vandaan komt is niet zeker, maar het is een concurrerende dienst voor Google’s YouTube en de diensten die de techgigant heeft voor contentmakers.

Wat Amazon naar eigen zeggen vooral wil realiseren met deze vijf nieuwe diensten, is partijen helpen om meer verkeer te krijgen op een goedkopere manier. Door via AWS en zijn clouddiensten te werken, kan het goedkoper worden, maar ook makkelijker om dat te doen.

Snellere en betere content

“De afgelopen zes decennia waren professionele videoworkflows weggelegd voor een paar grote spelers in de industrie, die het konden betalen om een eigen infrastructuur te bouwen en onderhouden. Maar updates vonden hooguit één of twee keer per decennium plaats,” aldus Aelx Dunlap, manager bij AWS Elemental in een statement tegenover TechCrunch.

“Deze bedrijven besteedden hier veel tijd aan, maar het kostte ook handenvol geld. Dat terwijl dat geld beter in geweldige content en sterke kijkervaringen gestoken kan worden. We hebben nu de AWS Elemental Media Services gebouwd, zodat klanten zich kunnen concentreren op het leveren van de best mogelijke video’s naar elk mogelijk apparaat, zonder daar zelf een infrastructuur voor te hoeven bouwen.”

De dienst is vanaf vandaag breed beschikbaar.