Uit onderzoek van 451 Research blijkt dat de toekomst van IT ligt bij multicloud en hybrid. Van de deelnemers geeft 69 procent aan van plan te zijn om in 2019 een vorm van multicloud-omgeving te hebben. In de Voice of the Enterprise: Cloud Transformation-enquête komen allerlei feitjes over de cloud naar voren.

Zo ziet 90 procent van de organisaties die een clouddienst gebruikt de technologie als mainstream. Naar verwachting zal in 2019 60 procent van de workloads draaien in een enige gehoste clouddienst. Vandaag de dag ligt dat percentage nog op 45. Dit betekent dat er een verschuiving plaats zal vinden van zelf beheren naar gehoste IT-diensten van derde partijen.

Waarschuwing

Toch zal deze groei ook uitdagingen met zich meebrengen. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar het aanbod van Amazon Web Services (AWS). De analisten vonden meer dan 320.000 SKU’s in het portfolio van de cloudprovider. De complexiteit neemt naar verwachting toe, aangezien AWS in de eerste twee weken van november meer dan 53.000 nieuwe SKU’s toevoegde.

451 Research benadrukt dan ook dat cloud bedoeld was als een simpele toepassing zoals elektriciteit, maar dat nieuwe innovaties en prijsmodellen het IT-landschap complexer dan ooit maken.Er wordt bijvoorbeeld gesteld dat het een nachtmerrie voor bedrijven is om de kosten van een enkele cloudprovider te berekenen.

Cloudmarkt

Toch toont data van 451 Research vooral positieve cijfers voor de cloudmarkt. De cloud computing as-a-service markt groeit volgens de cijfers dit jaar met 27 procent naar 28,1 miljard dollar. In 2021 zou er sprake zijn van een bedrag van 53,3 miljard dollar. Daarnaast voorziet het onderzoeksbureau dat infrastructure-as-a-service (IaaS) goed is voor 57 procent van de cloud computing as a service omzet in 2017.

De groei voor de cloud is er voorlopig dus nog niet uit. 451 Research is overigens niet de eerste die dit stelt. Eerdere onderzoeken toonden ook al aan dat de cloudmarkt zal blijven groeien.