Amazon Web Services heeft een nieuw programma aangekondigd dat academisch onderzoek naar machine learning binnen zijn cloudomgeving moet stimuleren. De AWS Machine Learning Research Awards bieden fondsen aan academische instituten en ook credits voor het gebruik van het AWS-cloudplatform.

Middels dit nieuwe programma, hoopt Amazon meer onderzoeksinstituten naar zijn clouddienst te trekken. Daarnaast kan het zo beter concurreren voor de gunst van onderzoekers. Ook Google biedt soortgelijke diensten voor de ontwikkeling van AI binnen de TensorFlow Research Cloud.

Slimme zet

Het nieuwe programma van AWS is bepaald niet onverstandig. Onderzoeksprojecten die binnen de academische wereld plaatsvinden leiden steeds vaker tot grote doorbraken die vervolgens gebruikt kunnen worden in de praktijk. Door fondsen en diensten te bieden voor deze onderzoeken, kan AWS het cloudplatform voor bedrijven voortkomend uit deze onderzoeken worden.

Dat probeert Amazon te bewerkstelligen door de ontvangers van fondsen ook te trainen in het gebruik van AWS. Zo krijgen ze trainingen waarmee ze leren machine learning systemen te bouwen op AWS. Ontvangers van fondsen zijn ook welkom op het hoofdkwartier van Amazon in Seattle, waar samen met andere onderzoekers over het werk gesproken kan worden.

AWS heeft onlangs al samenwerkingen met diverse onderzoeksinstituten aangekondigd. Zo wordt er samen met de Carnegie Mellon University, Caltech, de Harvard Medical School, de University of Washington en de University of California.

Re:Invent

De aankondiging past verder binnen de re:Invent conferentie die Amazon in Las Vegas organiseert. Gisteren werden daar diverse nieuwe tools aangekondigd, waaronder software die ontwikkelaars helpt AR- en VR-toepassingen te bouwen en een reeks nieuwe diensten voor het streamen van video’s. Techzine is aanwezig op het evenement, dus houd de site in de gaten voor meer nieuws en aankondigingen.