2min

Mocht je gedacht hebben dat de strijd tussen Apple en Qualcomm niet meer kan verharden, heb je je helaas vergist. De twee bedrijven klagen elkaar nu aan om patentschendingen. Qualcomm heeft gevraagd de verkoop van de iPhone X in de Verenigde Staten stop te zetten en Apple wil juist geld zien voor andere patentschendingen.

De nieuwe aanklachten laten zien dat de twee bedrijven absoluut niet van plan zijn om in te binden. In plaats daarvan verhardt de strijd steeds meer en komen de twee bedrijven alleen maar verder van elkaar te staan. Persbureau Reuters meldt dat Qualcomm heeft gevraagd om een verbod op de Amerikaanse verkopen van de iPhone X waar een Intel-modem in zit. Die worden verkocht door AT&T en T-Mobile.

Patentschendingen

Volgens Qualcomm maakt Apple inbreuk op minstens vijf verschillende patenten. Het gaat om technieken die het mogelijk maken om de batterijduur te vergroten en de camera te helpen focussen. Daarbij draait het enkel om telefoons met de Intel-modems. Wat Qualcomm betreft, mogen die toestellen niet meer verkocht worden in de Verenigde Staten, en daar heeft het dan ook om gevraagd bij de International Trade Commission.

Apple heeft nog niet gereageerd op deze nieuwe aanklacht, maar lanceerde zelf volgens IT Pro Portal wel een eigen zaak. Het claimt dat de Qualcomm Snapdragon 800 en 820 processor, die gebruikt wordt in de Google Pixel-telefoons en de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge inbreuk maakt op patenten.

Legale strijd

Het dispuut tussen Apple en Qualcomm begon in januari. Toen klaagde Apple Qualcomm aan voor 1 miljard dollar en stelde het dat de licentiekosten die Qualcomm vroeg jarenlang te hoog waren. Om de druk te verhogen, stopten Apple en diverse fabrikanten met het betalen van de licentiekosten.

Dat was voor Qualcomm weer reden om Apple en de fabrikanten aan te klagen wegens het uitblijven van betalingen. Daarnaast stelde Qualcomm dat Apple geheime gegevens gedeeld had met Intel. Op de achtergrond spelen voor Qualcomm verder nog andere problemen met een Chinese fabrikant die ook weigert nog royalty’s over te boeken en de mogelijke overname door Broadcom. De winst van Qualcomm is in elk geval al gekelderd door de problemen.