2min

Toshiba en Western Digital hebben een principeakkoord gesloten om het dispuut rond de verkoop van Toshiba’s aandeel in de gezamenlijke chipafdeling af te ronden. Naar verluidt zal er volgende maand een definitieve deal gesloten worden, waarna het probleem opgelost is.

Dat melden anonieme bronnen aan persbureau Reuters. Naar verluidt hebben de bestuursleden van het Japanse concern afgelopen woensdag hun fiat gegeven aan een schikking rond de zaak. Dat Western Digital een verkoop van Toshiba’s aandeel in de chipafdeling kan bemoeilijken is iets waar Toshiba zo snel mogelijk omheen wil werken. Dat is ook het voornaamste obstakel voor de geplande verkoop van de chipafdeling aan een consortium van Bain Capital.

De schikking

De overeenkomst tussen Western Digital en Toshiba zou inhouden dat het Amerikaanse bedrijf stopt met pogingen een stokje voor de verkoop van de chipafdeling te steken. Toshiba moet in ruil daarvoor investeren in een productielijn voor nieuwe chips en daar volgend jaar mee beginnen.

Een woordvoerder van Toshiba liet enkel weten dat het bestuur open staat voor een schikking, maar wilde geen specifieke details over eventuele gesprekken geven. “Het is geen feitelijkheid dat we een deal met Western Digital hebben gesloten,” aldus de woordvoerder. Western Digital weigerde te reageren op het nieuws. Tegelijk stelt Reuters wel dat de deal mogelijk volgende week al rond is.

Toshiba’s problemen

Toshiba kwam in de problemen door het faillissement van zijn Amerikaanse nucleaire tak, Westinghouse. Om die miljardenklap op te vangen, moest het zijn aandeel in de chipafdeling die het samen met Western Digital-dochter SanDisk heeft, verkopen. De keuze viel op Bain Capital, waar Western Digital niet blij mee is.

Dat bedrijf is van mening in elk geval inspraak te moeten hebben over de eventuele overnamepartner en spande daarom een rechtszaak aan om de verkoop aan Bain te voorkomen. Het bedrijf was zelf ook kandidaat voor de overname van de chipafdeling.