2min

Het lijkt erop dat de strijd tussen Toshiba en Western Digital tot een einde komt. Het Amerikaanse bedrijf schijnt te zullen stoppen met pogingen de verkoop van de chipafdeling van Toshiba te voorkomen. In ruil daarvoor worden de joint venture afspraken tussen de bedrijven uitgebreid.

Dat melden anonieme bronnen van persbureau Bloomberg vandaag. Wegens het faillissement van zijn Amerikaanse nucleaire tak Westinghouse kwam Toshiba voor een miljardenverlies te staan. Om dat te compenseren, moest het zijn aandeel in een chipafdeling die het samen met Western Digital heeft, verkopen. Daar probeerde het Amerikaanse bedrijf actief een stokje voor te steken met verschillende rechtszaken. Maar naar het schijnt worden die binnenkort stopgezet, in ruil voor toezeggingen van Toshiba.

Stopzetten rechtszaken

De anonieme bronnen van Bloomberg stellen dat Western Digital van plan is zijn zaken in de Verenigde Staten stop te zetten. In ruil daarvoor krijgt het gegarandeerd een levering van nieuwe chips, gemaakt in een geavanceerde fabriek die Toshiba in Japan zal bouwen. Details moeten nog uitgewerkt worden en het kan nog altijd zijn dat de gesprekken klappen. Maar de basis voor een einde aan de juridische strijd lijkt in elk geval gelegd.

Dat zou voor beide bedrijven voordelig zijn. Toshiba wil zijn chipafdeling zo snel mogelijk aan Bain Capital verkopen, om zo te voorkomen dat het van de Japanse beurs gehaald wordt. Dat laatste is funest voor het bedrijf, dat een hoge notering had. Tegelijk zijn ook de aandelen van Western Digital in waarde gedaald door deze aanhoudende problematiek. Een einde hieraan is dus voor beide partijen voordelig.