min

Tags in dit artikel

,

Een Japanse supercomputer die onderzoek doet naar het klimaat en andere aspecten van de aarde blijft ’s werelds snelste computer. Dit blijkt uit de Top 500 van snelste computers samengesteld door onderzoekers van universiteiten in Duitsland en de Verenigde Staten. De Earth Simulator van NEC werd eerder dit jaar geïnstalleerd en stond ook in juni al op nummer 1. Het was de eerste keer dat een supercomputer buiten de Verenigde Staten de lijst aanvoerde. De Earth Simulator maakt 35,86 biljoen berekeningen per seconde.

De plaatsen nummer 2 en 3 zijn ingenomen door nieuwkomer ASCI Q, gebouwd door Hewlett-Packard voor het Los Alamos National Laboratory in Nieuw Mexico en maken ‘slechts’ 7,73 biljoen berekeningen per seconde.

Voor het eerst staan er supercomputers in de top 10 die gebouwd zijn door het clusteren van personal computers. Op nummer 5 staat zo’n systeem dat is gebouwd door Linux NetworX en Quadrics voor het Lawrence Livermore National Laboratory. Drie plaatsen verder op de lijst staat een systeem dat gebouwd is door High Performance Technologies voor het National Oceanic and Atmospheric Administration’s Forecast Systems Laboratory. De meeste supercomputers uit de lijst, 137 systemen, zijn van de hand van Hewlett-Packard. IBM volgt met 131 systemen, terwijl Sun Microsystems 88 van de 500 machines heeft gebouwd.