1 min

De snelste supercomputer van de wereld is voor het eerst geheel van Chinese makelij. De lijst met snelste supercomputers wordt tweemaal per jaar opgesteld door de organisatie Top500 en heeft in zijn meest recente versie het Chinese Sunway TaihuLight-systeem op de eerste plaats gezet.

Het Chinese aandeel in de lijst groeit gestaag. De vorige nummer 1 was ook al deels van Chinese oorsprong, maar bevatte processoren van het Amerikaanse Intel. Dit is dus het eerste honderd procent Chinese systeem dat de koppositie overneemt. Volgens Top500 heeft de supercomputer 10.649.600 computerkernen en is het tweemaal zo snel en driemaal zo efficiënt als de vorige nummer een.

De nummer twee op de lijst is de Chinees-Amerikaanse supercomputer die voorheen op de eerste plek stond. De derde plek is voor de Cray XK7, een Amerikaans systeem. Europa komt voor het eerst voor op de achtste plek, met een Zwitsers product.

In totaal staat de Europese Unie 105 keer op de lijst, de Verenigde Staten 165 keer en China 167 keer. In Europa is dus nog flink wat ruimte voor verbetering, in april werd bekendgemaakt dat de Europese Unie 6,7 miljard euro investeert in nieuwe supercomputers.