1 min

Tags in dit artikel

, ,

De Amerikaanse bank J.P. Morgan Chase & Co. heeft IBM uitverkoren als IT-dienstverlener. In de eind onderhandelingen over de uitbestedings overeenkomst versloeg IBM concurrenten als EDS en Computer Sciences. De overeenkomst heeft een looptijd van zeven jaar. De waarde van het contract is niet precies te bepalen. IBM heeft de onderhandelingen namelijk gewonnen met een ‘pay as you go’-formule, waarbij klanten niet vooraf hoeven te specificeren hoeveel computerdiensten zij afnemen. Hardware wordt daarbij niet gekocht, maar gehuurd. Een dergelijk model geeft klanten meer flexibiliteit, maar levert de aanbieder grotere risico’s op.

In het contract is een minimumafname ter waarde van 1 miljard dollar vastgelegd. IBM gaat er op basis van de nu gemaakte afspraken echter van uit dat J.P. Morgan Chase & Co. de komende zeven jaar voor ongeveer 5 miljard dollar computerdiensten zal afnemen. Daarmee zou deze overeenkomst de grootste zijn van een aantal megadeals die IBM dit jaar heeft afgesloten. Eerder sloot de computergigant onder andere een contract met American Express ter waarde van 4 miljard dollar met een looptijd van zeven jaar en onlangs nog een contract met Deutsche Bank voor 2,6 miljard dollar met een looptijd van tien jaar.

J.P. Morgan Chase & Co. zal als onderdeel van de overeenkomst een deel van zijn IT-infrastructuur en rekencentra overdragen aan IBM. Daardoor zullen ongeveer vierduizend medewerkers van de bank van werkgever moeten veranderen.